POVRATAK EPIDEMIJE?

Kina pojačava kontrole nad putnicima iz inozemstva nakon rekordnog dana zaraze

12.04.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Kina pojačava pregled putnika iz inozemstva i granične kontrole nakon što je zabilježen rekordan broj uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom koji je udvostručio dnevni broj novozaraženih

U subotu je bilo 99 novih potvrđenih slučajeva zaraze, dok je dan ranije bilo 46. Samo dva slučaja nisu uvezena.

U financijskom središtu Šangaju se 51 kineskih državljana pokazalo pozitivnim nakon što su stigli istim letom iz Rusije.

Rusija je u nedjelju izvijestila o 2186 novih slučajeva zaraze, što je najveći dnevni rast u toj državi od početka epidemije – sveukupno je 15 tisuća.

„Rizik uvezenih slučajeva dramatično raste“, upozorio je u nedjelju Wen Guohui, gradonačelnik Guangzhoua, grada na jugu Kine.

Guangzhou provodi mjere protiv zaraze nad svima koji uđu u grad iz druge države, neovisno o nacionalnosti, rasi ili spolu, rekao je vanjskopolitički dužnosnik Lio Baochun.

„Nadam se da se inozemni državljani drže epidemioloških pravila kao što to čine Kinezi“, naglasio je.

U sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, koja je u subotu imala 21 novi slučaj uvezen iz Rusije, lokalna vlada je objavila da će granica s tom državom biti zatvorena i nakon 13. travnja. Granica je privremeno zatvorena 9. travnja, a ponovno otvaranje planirano je idući tjedan.

Čak je i Wuhan, grad u kojem je epidemija izbila i koji je ovaj mjesec izašao iz karantene, ranjiv na uvezenu zarazu, kazao je kineski medicinski savjetnik Zhong Nanshan.

  • +10
Koronavirus u Kini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

„U ovom trenutku se epidemija ubrzano širi na drugoj strani mora, pa su posebno ranjivi kineski obalni gradovi s bliskim međunarodnim kontaktima, te bi mogli doživjeti povratak epidemije“, rekao je Zhong u razgovoru za novine People's Daily. 

Upozorio je da je zbog preseljenja epicentra pandemije iz Europe u Sjedinjene Države prerano reći kad će biti njezin vrhunac. 

„Još uvijek nije vrijeme za skidanje maski“, upozorio je. 

Virus iz Rusije

Središnja Kina je u subotu zabilježila 99 novih slučajeva koronavirusa, dvostruko više nego dan ranije i najviše u mjesec dana, objavila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Samo dva od 99 slučaja su lokalna transmisija. 

Više od pola slučaja je u Šangaju. Njih 51 je stiglo 10. travnja istim letom iz Rusije, a 52. slučaj je kineski državljanin koji je stigao iz Kanade. 

Šangajske vlasti u karantenu su stavile 92 drugih putnika koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima, objavila je zdravstvena komisija tog grada u nedjelju. 

Broj zaraženih u Kini narastao je na 82 tisuća, s 3,3 tisuće smrtnih slučajeva. 

Kako bi pomogla Rusiji u borbi protiv virusa skupina kineskih medicinskih stručnjaka u subotu je stigla u Moskvu, kao i pošiljka medicinske opreme, piše u nedjelju državna novinska agencija Xinhua. 

Loš tretman Afrikanaca

Odgovarajući na kritike o lošem odnosu prema strancima, službenici Guangzhoua objavili su kako se prema inozemnim državljanima i Kinezima mjere provode na jednak način. 

Nekoliko afričkih država tražilo je da Kina istraži izvještaje da se Afrikance u Guangzhou zlostavlja uslijed strahova da se virus širi iz inozemstva. 

„Protuvirusne mjere se odnose na sve kineske građane i inozemne državljane, bez diskriminacije u provedbi“, rekao je Cai Wei, zaposlenik lokalnih sigurnosnih vlasti. 

Istaknuo je da se svi moraju držati pravila ili će biti kažnjeni. 

Američki konzulat u Guangzhou prošli je tjedan objavio da su lokalne vlasti naredile kafićima i restoranima da  uslužuju klijente za koje se čini da su afričkog podrijetla. 

Oni koji su bili u kontaktu s nekim iz Afrike moraju se testirati na virus i biti u karanteni, nevezano za nedavno kretanje ili već provedenu izolaciju, priopćio je američki konzulat.