BANDIĆEV PREDIZBORNI USTUPAK

Kupnja prve nekretnine uvjet za besplatni vrtić

04.11.2011 u 12:16

Bionic
Reading

U sklopu proračuna za iduću godinu naći će se i Program javnih potreba u predškolskom odgoju kojima se definiraju cijene vrtića. Kako doznaje portal Zagrebancija, gradonačelnik Milan Bandić ne odustaje od svog modela kojim se cijene određuju prema dohodovnom cenzusu. No ovaj prijedlog će se doraditi, po uzoru na Sloveniju, da se prilikom određivanja cjenovnih kategorija uzme u obzir opterećenost stambenim kreditima

Tako bi olakšicu, navodi Zagrebancija, imali oni roditelji vrtićke djece koji su kupili prvu nekretninu. Iznos kredita bi im se odbijao od prihoda, čime bi ta obitelj automatski padala u niži dohodovni razred.

O ovom prijedlogu, kao i kompletnom proračunu, raspravljat će se na narednoj sjednici Gradske skupštine, koja će se održati 29. studenog. Tada će biti prvo čitanje prijedloga proračuna dok će drugo čitanje biti 20. prosinca.

Kako su za Zagrebanciju rekli iz Gradske uprave, proračun za 2012. bit će vrlo sličan ovogodišnjem proračunu, uz manje izmjene, no prema ukupnom iznosu proračuna i raspodjeli sredstava, neće se puno razlikovati. Gospodarski uvjeti će biti vrlo slični, a kako su nam rekli u Gradskom uredu za financije, dobar dio proračunskih rashoda je unaprijed zadan, tako da se ni tu neće puno toga mijenjati.

Neizvjesno glasanje u Skupštini

Između dva čitanja proračuna održat će se parlamentarni izbori. Ova činjenica bitno će utjecati na prijedlog proračuna koji će sastaviti gradonačelnik, ali i na ponašanje zastupnika. Naime, i jedni i drugi nastojati će iskoristiti donošenje proračuna za političku promociju.

Upravo činjenica da bi nakon izbora se mogla promijeniti vlast na državnoj razini utjecat će na ponašanje predlagača i zastupnika prilikom izglasavanja proračuna. Naime, Kukuriku koalicija mogla bi izmijeniti odredbe koje se odnose na provođenje referenduma o opozivu gradonačelnika te time stvoriti uvjete za smjenu Bandića. Postoji mogućnost da zastupnici odbiju proračun te se raspišu izbori i za Skupštinu, ali da se odmah i raspiše referendum o opozivu gradonačelnika.