REKONSTRUKCIJA ILI NIŠTA

Milanović sazvao presicu zbog Linića

06.05.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Nakon najnovijeg potresa u Vladi izazvanog navodnim Linićevim spašavanjem tvrtke Spačva na štetu državnog proračuna javnosti će se danas u 11 sati u Banskim dvorima obratiti premijer Zoran Milanović

Mediji izvještavaju da je oko 9.30 sati ministar financija Slavko Linić izašao iz Banski dvora, a pola sata kasnije u zgradu Vlade je ušao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je odbio komentirati novinarske upite u vezi ministra Linića.

Predstečajna nagodba nad Spačvom imala je sve preduvjete da postane uspješna priča o spašavanju tvornice sa 600 zaposlenih. Plan restrukturiranja poduprli su gotovo svi vjerovnici, HPB je odobrio kredit za nastavak poslovanja, a fond Questus je osigurao dodatnih 50 milijuna kuna za uspješno restrukturiranje. Dogovor vjerovnika o spašavanju drvne industrije Spačva isticao se kao dobar primjer predstečajne nagodbe. Tvrtka koja je završila u predstečajnom postupku sa 290 milijuna kuna obveza dobila je novog vlasnika i svježi kapital za nastavak poslovanja.

U cijeloj priči činilo se da je najbolje prošla država. Za razliku od banaka i dobavljača koji su otpisali od 30 do 50 posto potraživanja, država je svoje potraživanje od 28,7 milijuna kuna u potpunosti namirila preuzimanjem zemljišta na lokaciji Vinkovačko Novo Selo, čija je vrijednost procijenjena na 33,5 milijuna kuna.

Međutim, više od godinu dana nakon postizanja nagodbe otvorena je istraga o procjeni vrijednosti zemljišta, što baca sjenu na džentlmenski dogovor vjerovnika.

Cijelu aferu je pokrenula smijenjena ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec, koja je 3. ožujka zatražila od Područnog ureda Vukovar da izvrši procjenu vrijednosti predmetne nekretnine. Problem je nastao kad je nova procjena pokazala da sporno zemljište vrijedi svega šest milijuna kuna.

Linić tvrdi da je procjena koju je naručila šefica Porezne uprave napravljena mimo uobičajene prakse i zakonskih propisa koji govore o porezu na promet nekretnina. Ravnateljica Čavlović Smiljanec pak 'pere ruke' i tvrdi da je treću procjenu, koja opravdava prvobitnu procijenjenu vrijednost, radio vještak kojeg je angažirao Linićev čovjek Tihomir Kralj.

Tko je kome smjestio u cijeloj priči, pokazat će istraga, ali postavlja se pitanje tko je ustvari profitirao ako je zemljište precijenjeno.

Najveću korist od krive procjene imao bi novi većinski vlasnik Spačve, a to je fond Questus, koji je dokapitalizacijom došao u posjed 66,2 posto dionica tvrtke u potpunosti očišćene od dugova prema državi.

Ako se pokažu točnima navodi o pogodovanju ministra financija Slavka Linića vinkovačkoj tvrtki 'Spačva', ova afera poprimit će pomalo bizarne razmjere budući da su Dario Puljiz i Tomislav Konjevod, dugogodišnji vlasnici i direktori 'Spačve', osvjedočeni simpatizeri i financijeri ljutog Linićevog političkog suparnika - HDZ-a, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Za pretposljednje parlamentarne izbore, prije šest godina, tvrtka pod vodstvom Puljiza i Konjevoda donirala je HDZ-u 300.000 kuna, što je bila jedna od najvećih novčanih pomoći koju je Sanaderov HDZ primio te godine. Za usporedbu, varaždinska 'Vindija', s godišnjim prometom od blizu 3 milijarde kuna, 15 puta većim od 'Spačve', HDZ-u je 2008. donirala samo 200.000 kuna.

Iako je 'Spačva' za iste parlamentarne izbore 200.000 kuna uplatila i HSS-u, nije se radilo o stranačkim preferencijama menadžmenta tvrtke, već o 'višoj sili'. Naime, javno poduzeće Hrvatske šume, kao glavni dobavljač vinkovačke tvrtke, trebalo je u kasnijoj podjeli vlasti pripasti u interesnu sferu HSS-a, što se i dogodilo. No, glavna politička baza Puljiza i Konjevoda bila je i ostala HDZ-ova stranačka organizacija u Vinkovcima.

Sindikat brani Linića

U obranu Slavka Linića stali su Spačvini sindikalisti koji ministra opisuju kao spasitelja tisuću radnih mjesta. 'Smatramo da je model predstečajne nagodbe koji je proveden u predstečajnoj nagodbi Spačve ispravan model kojeg je trebalo koristiti i u drugim tvrtkama jer je izvršena dokapitalizacija od 40 milijuna kuna strateškog partnera kojim će se omogućiti daljnji razvoj društva, te nastaviti proizvodnja i zaposlenost radnika. Sve druge jednostrane špekulacije u pogledu predstečajne nagodbe u Spačvi su Proizvoljne i jednostrane koje za cilj imaju diskriminirati ministra financija Slavka(Linića i ostale odgovorne osobe u Ministarstvu financija koje su provodile postupak predstečajne nagodbe', poručili su iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (Sindikat PPDIV).