OD 14 DO 18 MILIJARDI DOLARA

MMF najavio paket kredita za Ukrajinu

27.03.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je u četvrtak paket kredita za Ukrajinu u iznosu od 14 do 18 milijardi dolara kako bi joj se omogućilo uredno servisiranje financijskih obveza u kontekstu eskalacije napetosti u odnosima s Rusijom

Sporazum o kreditima uvjetovan je u principu teškim reformama koje će imati veliki utjecaj na ukrajinsko gospodarstvo i građane.

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Nikolaj Georgijev rekao je da će ti krediti tvoriti središnji dio šireg paketa kojeg će u iduće dvije godine ponuditi druge vlade i agencije a dosegnut će ukupnu vrijednost od 27 milijardi dolara.

Po njegovim će riječima stvarni iznos 'stand-by' aranžmana biti utvrđen tek nakon što novi ukrajinski čelnici provedu reforme koje je MMF ranije uzalud tražio od vlade predsjednika Viktora Janukoviča. Njegova je vlada svrgnuta u veljači nakon tromjesečnih prosvjeda.

'Program će odobriti odbor MMF-a kada budu provedene mjere koje sam spomenuo', kazao je Georgijev novinarima u srijedu nakon održavanja odlučujuće runde razgovora s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom. 'Očekujemo da će biti odobren do kraja travnja', dodao je.

Paket koji je najavio MMF tek je nešto manji od iznosa koji su zatražili novi ukrajinski lideri kada je Georgijev prvi put stigao u Kijev 4. ožujka, signalizirajući da im treba pomoć u rasponu od 15 do 20 milijardi dolara.

MMF je kao jedan od glavnih uvjeta za pomoć naveo trenutno okončanje skupih ukrajinskih subvencija za plin

Također žele da središnja banka prestane podupirati ukrajinsku valutu i da vlada smanji korupciju i birokraciju, što je po izjavi 'temelj za stabilan i održiv rast'.

MMF-ov program pomoći najavljen je dan nakon što je ukrajinska državna kompanija Naftogaz objavila povećanje cijene plina za domaće korisnike za 50 posto od 1. svibnja.