evakuacija civila

Moskva objavila prekid vatre u utorak ujutro za nekoliko ukrajinskih gradova

07.03.2022 u 22:24

Bionic
Reading

Rusija je objavila u ponedjeljak navečer da će prekid vatre stupiti na snagu za nekoliko ukrajinskih gradoa u utorak radi evakuacije civila humanitarnim koridorima

"Ruska Federacija objavljuje prekid vatre od 10 sati (moskovsko vrijeme) 8. ožujka", za evakuaciju civila iz Kijeva kao i drugih gradova.

To su još gradovi Sumi, Harkiv, Černjihiv i Mariupolj, objavilo je rusko ministarstvo obrane zaduženo za humanitarne operacije u Ukrajini u priopćenju koje su prenijele ruske novinske agencije.

Treći krug rusko-ukrajinskih pregovora završen je u ponedjeljak navečer u Bjelorusiji ocjenom Ukrajinaca da su postignuti "pozitivni rezultati" o humanitarnim koridorima, a Rusi drže da se "moglo učiniti više".

"Postigli smo neke pozitivne rezultate u logistici za humanitarne koridore", objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i član pregovaračkog izaslanstva.

  • +2
Harkiv i Žitomir nakon bombardiranja Izvor: EPA / Autor: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI

Treći krug pregovora održan je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske.

Nakon drugih pregovora prošli tjedan, u četvrtak, dogovoreno je otvaranje humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi.

Međutim, dogovor nije proveden, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Posljedice granatiranja Harkiva Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim" jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.