rat informacijama

Moskva otvara kaznene postupke zbog navodnog mučenja ruskih vojnika u Ukrajini

14.04.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Ruski istražni odbor priopćio je u četvrtak da otvara kaznene postupke zbog navodnog mučenja koje su počinile ukrajinske snage nad ruskim vojnicima dok Moskva nastavlja svoju vojnu kampanju u Ukrajini

Odbor je rekao da su ukrajinske snage zarobile neke ruske vojnike u regijama Zaporižja i Mikolajiva te da ih je ukrajinska sigurnosna služba ilegalno držala.

"Rusi su bili podvrgnuti fizičkom nasilju i mučenju kako bi ih se natjeralo da daju lažna objašnjenja o stvarnim uvjetima njihovog nezakonitog zatočeništva u prostorijama Službe sigurnosti Ukrajine, kao i o (ruskoj) specijalnoj vojnoj operaciji", navodi se u priopćenju.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode odbora.

Ukrajina kaže da provjerava sve informacije o postupanju s ratnim zarobljenicima te da će istražiti sve nepravilnosti te poduzeti odgovarajuće pravne radnje.

Aleksander Bastrikin, čelnik Istražnog odbora, također je u četvrtak naredio istragu o navodnom ukrajinskom granatiranju civila iz samoproglašene Narodne Republike Lugansk dok su se evakuirali kroz susjednu regiju Harkiva.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju" za demilitarizaciju i oslobađanje Ukrajine od nacionalističkih ekstremista.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.