POČELA KAMPANJA

Nadan Vidošević na plakatima

19.11.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Danas smo i formalno doznali tko nam se predstavlja kao treći hrvatski predsjednik. Naravno, kako vidimo na ovom plakatu, to je Nadan Vidošević. Uobičajeno je da predsjednički kandidati i stratezi njihovih predizbornih kampanja inzistiraju na samouvjerenosti i sigurnosti u svoj izbor

Ponekad je redikulozno kada na tome inzistiraju autsajderi u izbornoj utakmici. Što se tiče Vidoševića, njegov optimizam je zasad potvrđen u predizbornim anketama po kojima on visoko kotira i u krugu je favorita za drugi krug.

I drugi kandidati su započeli svoje kampanje na plakatnim mjestima, no zasad se to uklapa u sve dosad viđeno, neinventivno i ziheraški. Možemo se još nadati, s obzirom da smo tek na početku, da će narednih tjedana predizborna kampanja biti barem malo kreativnija i politički sadržajnija, pa ako treba i provokativna. Dosad su svi kandidati ponovili opća mjesta političkog oportunizma i nitko se nije posebno izdvojio s nekom temom.

To samo po sebi i ne bi bio neki problem, s obzirom na to da je funkcija predsjednika ipak protokolarnog karaktera, bez nekog značajnijeg utjecaja na politički i ekonomski život u državi. Pravi problem je činjenica da ni stranački programi ne nude neki novi, životno važan sadržaj. Svi su protiv korupcije, svi su za Europu i antifašizam, svi smatraju da nam je ekonomija u problemima i da je državni aparat preglomazan.

Nakon prezentacije sličnosti u programima predsjedničkih kandidata i stranaka, bilo bi dobro ponekad čuti u čemu se svi oni međusobno suštinski razlikuju. Ako uopće ima razlike?