novi meteoalarm

Najavljeni su izraženi pljuskovi i olujni udari vjetra. Evo kada slijedi stabilizacija vremena

08.10.2024 u 08:11

Bionic
Reading

U utorak će biti toplije, uz pretežno oblačno vrijeme i pojačanu južinu, a kiša će do večeri uglavnom padati na zapadu zemlje. Tijekom prijepodneva kiša će biti ponegdje na zapadu, a tijekom noći na srijedu proširit će se na veći dio Hrvatske. Mogući su i lokalno izraženiji pljuskovi

Vrijeme će postajati sve nestabilnije. Na istoku Hrvatske prevladavat će sunčano vrijeme, uz povremenu umjerenu naoblaku, dok će ujutro, posebno uz rijeke, biti moguće magle. Navečer i u noći, uz jače naoblačenje, na zapadu Slavonije mjestimice može pasti kiša. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni i južni vjetar, a dnevna temperatura kretat će se između 24 i 26 °C, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj temperature će se kretati između 22 i 25 °C, dok će jutarnje vrijednosti biti između 10 i 14 °C. Tijekom dana očekuje se dosta sunčanih razdoblja, ali poslijepodne će doći do porasta naoblake, s kišom prema kraju dana. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, ponegdje s jakim udarima, osobito u višim predjelima.

Meteoalarm: Jaki udari vjetra i izraženi pljuskovi

U Gorskoj Hrvatskoj očekuju se jaki udari jugozapadnog vjetra, dok će na sjevernom Jadranu puhati jugo, mjestimice snažno, uz moguće olujne udare. Naoblaka će stići već prijepodne, a od sredine dana treba računati na mjestimičnu kišu. Do kraja dana izgledni su izraženiji pljuskovi. Dnevne temperature kretat će se između 18 i 23 °C, a ponegdje na obali i otocima bit će i malo više.

DHMZ upozorava: "Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom."

Porast naoblake, olujni udar ijuga

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije najviše dnevne temperature bit će između 23 i 25 °C. Poslijepodne i navečer doći će do porasta naoblake, nakon čega će pasti kiša, najprije na sjevernim područjima. Jugo će jačati, a mogući su i olujni udari, uz umjereno valovito do valovito more, mjestimice i jače valovito.

Slično vrijeme očekuje se i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će jugo također jačati tijekom utorka. Pritom će prevladavati sunčano vrijeme, uz povremenu umjerenu naoblaku i relativno visoke temperature, s najvišim vrijednostima između 22 i 25 °C."

Do petka nestabilno

Nestabilni dani slijede od srijede do petka. Na kopnu će prevladavati promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima. Povremena kiša očekuje se u srijedu tijekom noći i jutra, a zatim ponovno krajem četvrtka i u noći na petak. Zadržat će se razmjerno toplo, uz manji pad temperature u petak.

Na moru će biti podjednako toplo kao početkom tjedna, uz jugo i promjenjivu naoblaku. Povremena kiša i moguća grmljavina očekuju se u srijedu i četvrtak, dok će petak donijeti više sunčanih razdoblja uz sjeverozapadnjak," prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a za HRT.