RAZOČARANJE U STRANCI

'Nakon odluke o Liniću više ništa u SDP-u ne može biti isto'

05.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nevjerica i razočaranje - tim bi se riječima mogle opisati reakcije SDP-ovaca koji su nam se u srijedu navečer nakon sjednice Predsjedništva te stranke javili na telefon. Iako dobar dio njih nije bio spreman na komentar, tonom glasa nisu mogli sakriti iznenađenje. Istina, o mogućnosti Linićevog isključenja špekuliralo se danima, no predsjednik SDP-a Zoran Milanović uoči sjednice najavljivao je da isključenja neće biti. Je li mu mišljenje izmijenila Linićeva jučerašnja izjava ili nešto drugo, sinoć je bilo nemoguće doznati. No jedno je sigurno - isključivanje Linića dobrano bi moglo protresti već uzdrmani SDP

'S obzirom da moji nekadašnji prijatelji glasno govore da me treba izbaciti, očekujem da će imati dovoljno hrabrosti da tu odluku i donesu. Način mog istupanja, ako je po njima sve to laž, onda nemam što tražiti u SDP-u', bila je posljednja poruka koju je jučer ujutro uoči sjednice Predsjedništva SDP-a odaslao bivši ministar financija Slavko Linić.

Rečeno - ispunjeno. Predsjedništvo SDP-a, na inicijativu šefa stranke Milanovića, odazvalo se tom Linićevom 'pozivu' te predložilo da ga se isključi iz stranke, što će već u subotu imati priliku odobriti ili se tome usprotiviti Glavni odbor.

Iako se očekivalo da će Predsjedništvo raspraviti o Linićevim optužbama na račun Milanovića te da će možda i pokrenuti pitanje isključivanja Linića iz stranke, novinare okupljene u srijedu navečer na Iblerovom trgu vijest je ipak malo iznenadila.

Iznenađenja je pomalo bilo i među članovima stranke. 'Malo ste me zatekli', kazala nam je jedna od članica Glavnog odbora kada smo je nazvali za komentar odluke Predsjedništva, koju na kraju ipak nije željela komentirati.

Bez komentara bili su i neki drugi SDP-ovci, a jedan član Glavnog odbora, blizak Linićevoj struji, ipak nam je odlučio otvoriti dušu, pod uvjetom da ostane anoniman.

'Tužan sam nakon svega i neprimjerenih događanja u stranci. Uz toliko problema u državi, mi smo ovime opteretili javnost. Tužan sam što je Predsjedništvo donijelo ovakvu odluku. To znači da u SDP-u više ništa ne može biti isto i da se stranku pokušava raslojiti. Odluka Predsjedništva nije dobra, to je neodgovorna odluka i to je izvan svake zdrave pameti', ogorčeno nam govori naš izvor iz stranke.

Slavko Linić nije Aleksandra Kolarić, uz dužno poštovanje njoj. On je jedan od osnivača SDP-a i oni koji su ondje (op.a. u Predsjedništvu stranke) zbog njega su ondje gdje jesu, na svojim funkcijama', pojašnjava nam SDP-ovac.

U razgovoru nam je taj član Glavnog odbora dao do znanja da ne može razumjeti kako se sve ovo može događati u SDP-u. 'Uz oporbu kakvu imamo nasuprot sebi i uz to što imamo stabilnu većinu u Saboru, netko ruši tu stranku. Neka mi netko dogovori na to', kaže naš izvor.

Naš sugovornik kao član Glavnog odbora nije htio prejudicirati kakva bi mogla biti odluka Glavnog odbora. Prema Statutu stranke dovoljna je obična većina kako bi se potvrdio prijedlog Predsjedništva stranke.

'Glavni odbor će sigurno biti podijeljen. Ako glasovanje bude tajno, možda se i nešto promijeni', poručuje SDP-ovac.

Na izravno pitanje je li SDP-u potrebna smjena Milanovića s mjesta predsjednika stranke, naš sugovornik kaže da je to nužno. 'Ako se ovako nastavi, izgubit ćemo sljedeće parlamentarne izbore. Ako se promijeni predsjednik, možda i dobijemo', kaže nam naš sugovornik.

A kandidata za novog šefa stranke već ima. 'Na sljedećim stranačkim izborima kandidirat ću se za predsjednika stranke', iznenada je nakon sjednice Predsjedništva objavio potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. Događanja na samoj sjednici nije htio komentirati, no najavom kandidature jasno je dao do znanja što misli o aktualnom predsjedniku i načinu na koji se vodi SDP.

Komadina međutim nije otkrio misli li na sljedeće redovne unutarstranačke izbore - koji se u pravilu održavaju svake četiri godine i to nakon parlamentarnih izbora - ili eventualno namjerava inicirati izvanredne izbore u stranci.

'Idući unutarstranački izbori? SDP će tada biti u oporbi i bit će razoren. Što tada znači biti predsjednik?', kratko je prokomentirao Komadinine planove naš sugovornik iz stranke, očito uvjeren da je Komadina predvidio kandidaturu na redovnim unutarstranačkim izborima.

Iako je Komadinina objava možda bila iznenađenje u danu u kojem je tema bilo izbacivanje Slavka Linića iz stranke, ona zapravo i nije toliko neočekivana. Naime već se mjesecima u stranačkim kuloarima šuška kako se protiv Milanovića stvorila struja koju čine zagrebački SDP-ovci poput Davora Bernardića i Rajka Ostojića te dio riječkog SDP-a na čelu s Vojkom Obernselom i Zlatkom Komadinom. U tim križaljkama spominju se i Tonino Picula i neki iz stare garde SDP-ovaca poput Željke Antunović, a kao moguću zamjenu za Milanovića mnogi navodno vide upravo Komadinu.

Je li njegova kandidatura i potvrda da je pokrenut plan za rušenje Milanovića, moglo bi se otkriti već na subotnjem Glavnom odboru, kada osim donošenja odluke o isključenju Linića iz stranke članovi tog tijela dvotrećinskom većinom mogu zatražiti i sazivanje izvanrednih izbora za predsjednika stranke. No da ćemo gledati upravo takav scenarij, teško je povjerovati.

Obersnel: Sramim se zbog odluke Predsjedništva!

Na odluku Predsjedništva SDP-a burno je reagirao i predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel. 'Žao mi je što je došlo do svega ovoga. No u ovom trenutku mi se čini da je Linićevo izbacivanje još jedna nepotrebna reakcija, još jedan udarac SDP-u, a ne rješenje problema. Očito nije bilo volje, a ni snage za razgovor. U konačnici, sigurno je samo da svatko snosi posljedice svojih poteza, prije ili kasnije, pa i članovi Predsjedništva, čije se odluke kao član SDP-a - sramim. S obzirom na sve što se događa, doista sam iskreno i duboko zabrinut za budućnost SDP-a', piše Novi list.