... da opet ne kažem curd! Iako to jest - curd, ali neka se sada zove namaz. Idealan je za punjenje raznih pita, pitica, tartica, prhkih tijesta svih vrsta
Nakon limuna i grejpa morala sam se posvetiti kraljici citrusa - naranči!
Ove ih godine nesmiljeno tamanimo i divimo se okusu, mirisu, teksturi, sočnosti.
Domaće su naranče blagodat i iskoristite ih dok im je sezona
Naranča i kardamon daju pomalo egzotičan curd iliti namaz kojemu sam morala dodati i žlicu soka od cijeđene limete. Tako zaokružen - idealan je za punjenje kakve pite ili torte.
Torta od naranče s ovim namazom ... mmmm, to mora biti senzacijonalno!
Ili ga za doručak umiješati u gusti jogurt ili namazati na tostirani kruščić ili ... ajmeee!
Kardamon možete kupti na Dolcu (u tržnici, začini Leko, tražite onaj u ljusci)
ili ga naručiti od dragog prijatelja koji se voli smucati po Bečkim prodavaonicama začina (hvalaaa Andy :*
Pazite na količinu, jer kardamon je stvarno intenzivan začin
Dakle, stavite doista žličicu!
za jednu teglicu cca. 250 g
2 velike domaće naranče, iscijeđene i naribane korice
1 šalica šećera u prahu
1 žličica kardamona
4 žutanjka
2 jaja
6 žlica maslaca
Narančama isperite koru, naribajte ju i iscijedite im sok.
U posebnu posudu umiješajte koricu naranče, šećer u prahu i kardamon.
Razdvojite bjelanjke i žutanjke i zamutite žutanjke s ona 2 jaja.
Ubacite smjesu u šećer, koricu i kardamon. Dobro promiješajte i dodajte sok od naranče
Sve stavite na laganu vatru, dodajte žlicu po žlicu maslaca i lagano miješajte dok smjesa ne postane pudingasta
Skinite s vatre, prebacite u staklenku, zatvorite i stavite na hladno (što u ovim minus uvijetima nije teško).
Kad se curd malo stisne poslužite ga uz jogurt, kakav keks ili njime napunite košarice od prhkog tijesta (dobit ćete divan desert uz čaj)