VLADA POTVRDILA

Napokon se uvodi građanski nadzor nad policijom

06.02.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Uvodi se građanski nadzor nad radom policije - novost je to koju je kroz izmjene Zakona o policijskim poslovima predložio ministar Ranko Ostojić

Nove izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima idu u smjeru izmjena vezanih za usklađivanje s novim Zakonom o kaznenom postupku, ali i drugačije kontrole policije.

'Cilj je jača kontrola nad primjenom policijskih ovlasti', rekao je ministar i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić. Rekao je da se uvodi i novi pojam 'analitičke obrade' koja bi trebala biti korak prije kriminalističkog istraživanja.

Precizirane su i situacije u kojima se smije tražiti policijska asistencija - ako se očekuje otpor. Promijenjeni su uvjeti korištenja izlista komunikacije u policijskim postupanjima: 'To je u cijelosti promijenjeno i riješeno kod kojih kaznenih tijela, u kojim slučajevima, tko može to zatražiti...'

Posebna je novost uvođenje građanskog nadzora na primjeni policijske ovlasti i to: provjera uspostavljanja elektroničke komunikacije te prikrivene policijske radnje. U tom smislu, piše u obrazloženju zakona, predlaže se osnivanje Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti koje bi nadzor moglo provoditi nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja tijekom kojeg su navedene ovlasti primijenjene. Vijeće bi bilo ovlašteno prilikom obavljanja nadzora iz svoje nadležnosti od Operativno tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC-a) zatražiti usporedbu podataka kojima raspolaže s podacima Ravnateljstva policije o primijenjenim ovlastima iz zakona.