milijuni u pokretu

NASA objavila fotografije Miltona iznad Meksičkog zaljeva: Floridi se ne piše dobro

09.10.2024 u 20:26

Bionic
Reading

Uragan Milton, koji je trenutno pete kategorije, trebao bi stići do Tampe na Floridi u četvrtak u ranu zoru po europskom vremenu. Zbog toga je tijeku evakuacija stanovništa koje strahuje što će zateći kad se jednom vrati nazad. Nacionalna meteorološka služba navela da je više od 12 milijuna ljudi na Floridi suočeno s prijetnjom, a oko 5,5 milijuna ih je evakuirano

Uragan Milton raste dok se približava zapadnoj obali Floride, prema podacima Nacionalnog centra za uragane.

U posljednjem ažuriranju u 20 sati po našem vremenu rečeno je da se oluja nalazi otprilike 209 kilometara zapadno od Fort Myersa, grada na jugozapadnoj obali Floride, te da se kreće prema sjeveroistoku brzinom od oko 26 km/h.

“Uvjeti će se brzo pogoršati tijekom sljedećih nekoliko sati, posebno tamo gdje će doći do unutrašnjosti, duž zapadne obale. Koliko god smo blizu kopna, nije moguće točno reći gdje će se dogoditi taj najgori (olujni) val”, ekao je u srijedu direktor Nacionalnog centra za uragane Michael Brennan, prenosi CNN.

Devastacija koju bi mogao prouzročiti uragan Milton na Floridi mogla bi imati snažan učinak na širu američku ekonomiju – utječući na radna mjesta, putovanja, proizvodnju, maloprodaju, stanovanje i druge čimbenike.

Oko 3 posto američkog bruto domaćeg proizvoda izravno je na Miltonovom putu, prema Ryanu Sweetu, glavnom američkom ekonomistu za Oxford Economics.

NASA objavila fotografije Miltona iznad Meksičkog zaljeva

NASA je podijelila slike uragana Milton dok je prolazio preko Meksičkog zaljeva, u blizini obale poluotoka Yucatan. U trenutku kada su fotografije snimljene, uragan je bio pete kategorije. U Meksiku, vlasti u državi Yucatan izvijestile su o manjoj šteti od Miltona dok je prolazio tik uz more. Električni vodovi, ulična svjetla i drveće srušeni su u blizini obale, a neke male strukture sa slamnatim krovom su uništene, rekao je guverner Yucatana Joaquin Diaz. Nije izvijestio o mrtvima ili ozlijeđenima.

Joe Biden, aiemerički predsjednik, govoreći u Washingtonu o približavanju uragana, pozvao je sve koji se nađu na putu uragana Milton da "slijede sve sigurnosne upute" jer je "to pitanje života i smrti". Biden je naveo da je njegov tim učinio "sve što je mogao" da se pripremi za ovu oluju.

'Vjetrovi će biti puhati brzinom većom od 160 km/h, s olujnim valovima koji će dosezati do pet metara,” rekao je američki predsjednik Joe Biden i dodao:

“Znam da je jako teško ostaviti svoj dom, svoje stvari, sve što posjedujete. Ali pozivam sve na putu uragana Milton da slijede sve sigurnosne upute u sljedeća 24 sata,” rekao je Biden.

  • +3
Florida se priprema za uragan Milton Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH