LIBIJSKI SCENARIJ

NATO spreman za intervenciju u Siriji

Bionic
Reading

Neke zemlje članice NATO-a razmatraju eventualnu vojnu intervenciju u Siriji, koja bi trebala pratiti 'isti redoslijed kao za Libiju', s rezolucijom UN-a, izjavio je u utorak vrhovni zapovjednik NATO-ovih snaga, admiral James Stavridis

Na pitanje koje mu je postavila komisija oružanih snaga u Senatu u Washingtonu - razmatraju li neke zemlje mogućnost uništavanja sirijske protuzračne obrane, američki admiral je odgovorio s 'da', javlja AFP, a prenosi Radio Slobodna Europa.

'Alijansa je donijela odluku da će pratiti isti redoslijed kakav je bio za Libiju' u 2011. godini, kada je NATO intervenirao na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, podrške zemalja u regiji i sporazuma 28 zemalja članica Atlantskog saveza.

Spremni smo, ako se to od nas zatraži, angažirati se kao što smo to učinili u Libiji', kazao je on.

Za sada se jedina uloga NATO-a u sirijskom sukobu svodi na raspoređivanje raketnih baterija Patriot duž turske granice kako bi se izbjegao zračni napad i lansiranje raketa iz Sirije.

'Situacija u Siriji je sve gora: 70.000 mrtvih, milijun izbjeglica, 2,5 milijuna raseljenih u zemlji, a kraj brutalnog rata se ne nazire', kazao je zapovjednik NATO-ovih snaga.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je dan ranije da se Atlantski savez ne želi miješati u razgovore o opskrbljivanju sirijskih pobunjenika oružjem.