Tanko narezana govedina s lukom u špinatu dovoljan je mamac da probate ovo ukusno i zdravo jelo japanske kuhinje
SASTOJCI:
12 komada mladog luka, za 3 cm zelenog dijela
400 g 'lažnog' bifteka (butnog mišića koji duguljastim oblikom podsjeća na biftek)
100 ml sakea (suhog japanskog vina od riže) ili mirina (slatkog japanskog vina od riže)
3 žlice soja umaka
1 žlica šećera
1 žlica biljnog ulja
sol i papar
400 g špinata
malo naribanog svježeg đumbira
PRIPREMA:
U kipućoj slanoj vodi kratko blanširajte mladi luk, oko 45 sekundi, ocijedite i ohladite pod hladnom vodu da se prestane kuhati. Osušite na kuhinjskom ručniku. Sačuvajte vodu i u njoj kratko kuhajte špinat, ocijedite i rasprostrite po poslužavniku ili sličnome da se što prije ohladi i tako sačuva lijepu zelenu boju.
Očistite meso od sve masnoće, žilica i vezivnog tkiva. Režite dijagonalno na vrlo tanke fete, koje jednu po jednu položite između dva komada masnog papira i pređete preko nje s valjkom. Fete bi trebale biti vrlo tanke, otprilike 1,5 mm.
Za marinadu pomiješajte sake, mirin, soja umak i šećer i zagrijte dok se šećer ne rastopi. Ostavite da se ohladi.
Položite fete na lagano novi komad masnog papira, jednu do druge, tako da se malo preklapaju. Trebali bi dobiti kvadrat od oko 15x15 cm. Posolite, popaprite i položite 3 mlada luka na donju polovicu kvadrata. Zarolajte meso čvrsto oko luka. Napravite još tri smotuljka na isti način.