BARACK OBAMA:

'Nemam razumijevanja za one koji zastrašuju gay osobe'

07.08.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u utorak zemlje koje donose diskriminirajući zakon protiv homoseksualaca, pošto je Rusija prihvatila mjere kojima se kažnjava 'propaganda' homoseksualnosti

'Nemam razumijevanja za zemlje koje se prema homoseksualcima, lezbijkama i transrodnim osobama žele odnositi na način koji ih zastrašuju i vrijeđaju', izjavio je Obama odgovarajući kasno navečer na pitanje o donošenju ruskog zakona.

'Ako provodite diskriminaciju po rasnoj, vjerskoj i spolnoj osnovi ili po seksualnoj orijentaciji, kršite temeljni moral koji nadilazi svaku zemlju', dodao je Obama.

'Rusija nije jedina koja donosi takve zakone', istaknuo je, smjerajući na afričke zemlje koje 'na ovaj ili onaj način progone homoseksualce i lezbijke'.

Mediji su naširoko pisali o Ugandi gdje se za 'teži oblik homoseksualnosti' predlagala smrtna kazna.

Ruski zakon koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin uvodi novčanu kaznu do 5.000 rubalja (156 eura) za građane koji među malodobnicima promiču gay kulturu 's nakanom da potiču netradicionalne oblike spolnosti' ili oblike koji bi prouzročili 'izopačeno shvaćanje' po kojemu bi homoseksualne i heteroseksualne veze bile 'društveno jednako prihvatljive'.