područje centigrada

Neuobičajena akcija HGSS-a: Migrant nelegalno ušao u Hrvatsku i upao u duboku jamu

25.06.2024 u 22:22

Bionic
Reading

Karlovačke HGSS-ovce granična policija Cetingrada pozvala je u ponedjeljak u pomoć. Jedan od četiri strana državljana na području Šiljkovače upao je u jamu duboku 12 metara

U jami koja je duboka 12 metara, migrant je zapeo na dubini od pet. Akcija izvlačenja u kojoj je jedan Marokanac s još troje migranata nezakonito ušao u Hrvatsku, pa po nepristupačnom terenu upao u jamu u općini Cetingrad, bila je poprilično zahtjevna.

Sve se otkrilo zahvaljujući dnevno noćnim takozvanim lovačkim kamerama koje detektiraju senzor pokreta pa ih je policija pratila. U cijeloj akciji koristio se policijski dron, ali i službeni pas.

'Pozvana je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) koji su se isto tako uključili s obzirom na to da je potrebna specijalna oprema, odnosno užad. Čovjek je izvučen samo uz manje ogrebotine po desnoj ruci i sada se nalazi u Kutini s obzirom na to da su tražili azil, odnosno međunarodnu pomoć', poručio je za RTL Danas načelnik policije granične postaje Cetingrad Slavko Živčić.

Matija Kranjčević, pročelnik stanice HGSS Karlovac rekao je kako je 'velika sreća' u tome što se osoba nije ozlijedila. Postojale su jezične barijere, dodao je, ali upute koje su davali na engleskom jeziku su vrlo jednostavne.

'Ljudi uvijek surađuju i rekli bismo da smo te jezične barijere sveli na minimum', dodao je Matija Kranjčević.

Od mjesta gdje se sve dogodilo, Bosna i Hercegovina zračne je linije udaljena svega tri kilometra. Migranti najčešće dolaze iz Velike Kladuše. Četvero Marokanaca koje je policija jučer zatekla nalazili su se u centru Lipa u Bihaću.

HGSS je na svojim stranicama objavio kako se incident dogodio dok su policijski službenici obavljali svoje redovne zadatke te su odmah priskočili u pomoć, ali su zbog zahtjevnosti situacije na teren pozvali HGSS Stanicu Karlovac.

'U koordiniranoj i brzoj akciji spašavanja, osam spašavatelja iz HGSS-a uspješno je izvuklo mladića koji je bio zaustavljen na pet metara dubine. Mladiću je pružena prva pomoć na mjestu događaja, nakon čega je prevezen u najbližu zdravstvenu ustanovu na daljnje liječničke preglede.', naveli su u HGSS-u.