meki oklop

Nitko ne zna koliko je ruskih tenkova uništeno u Ukrajini i zašto ih gube kao na traci

21.06.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Rusija je izgubila više od 4000 tenkova od početka rata u Ukrajini, prema podacima ukrajinske strane. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga precizirao je da su Rusi izgubili ukupno 4006 tenkova od 24. veljače 2022. godine

Rat je obje strane koštao značajan broj vojne opreme i života te je teško formirati neovisnu sliku o tome koliko je tenkova Rusija izgubila u dosadašnjem sukobu.

Međutim stručnjaci koji su govorili za Newsweek smatraju da ukrajinska brojka možda nije daleko od istine.

Moskva je opterećena organizacijskim i planskim propustima, pukotinama u lancu zapovijedanja, lošom obukom i nemotiviranim ljudstvom nakon što su najbolji izbrisani u prvim valovima rata, što ostavlja malo prostora za kvalitetnu obuku novih generacija tenkovskih posada, kažu analitičari.

Brojke koje je objavio Kijev 'vjerojatno su točnije' od drugih procjena, 'jer su Ukrajinci zapravo na bojnom polju', mišljenja je bivši pukovnik britanske vojske Hamish de Bretton-Gordon, koji je zapovijedao kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim obrambenim (CBRN) snagama.

De Bretton-Gordon kazao je za Newsweek da čak iako se ostavi malo prostora za pogreške, podaci svejedno pokazuju da je 'došlo do golemog gubitka oklopa, pretežno na ruskoj strani'.

Procjene gubitaka ruskih tenkova ovise o tome tko ih broji. Prema nizozemskom otvorenom izvoru Oryx, koji prati gubitke ukrajinske i ruske vojske, Rusija je do srijede izgubila 2047 tenkova. Podaci Oryxa uključuju samo vizualno potvrđene gubitke, što znači da je njihova brojka vjerojatno minimalna.

Nasuprot tome, ukrajinski broj, gotovo dvostruko veći od onoga koji je registrirao Oryx, vjerojatno uključuje ne samo uništene ruske glavne borbene tenkove, već i druge vrste oklopnih vozila, kao i ona koja su operativna, ali više nisu u ruskim rukama.

Bez obzira na to koja brojka bila točna, ona i dalje predstavlja značajan udarac ruskim oklopnim sposobnostima. A stručnjaci stalno ukazuju na iste probleme koji muče moskovske snage od početka rata, za koje kažu da nastavljaju pridonositi sve većim gubicima tenkova.

Ruski tenkovi Izvor: Društvene mreže / Autor: Eagle Eye

Propusti jasni od početka

'Ovo je neuspjeh planiranja', kaže Ed Arnold, znanstveni suradnik u londonskom think tanku Royal United Services Institute, za Newsweek. Istaknuo je da Kremlj nije predvidio da će Ukrajina pružiti žestok otpor, zbog čega nisu pravilno upotrijebili svoje tenkove kada su prvi put stavljeni u bitku.

'Loše planiranje je sve otežalo, a kad ih ne upotrijebite pravilno, vrlo su ranjivi', kaže Arnold.

S time se slažu i drugi stručnjaci te ukazuju na slike i snimke ruskih tenkova u dugim kolonama u prvim danima invazije te koliko su često bili raspoređeni bez potpore pješaštva ili u izgrađenim područjima. Ukrajinske snage bile su dobro opremljene za zasjede u takvom okruženju, rekao je Arnold.

To su primjeri taktika koje bi 'kompetentni zapovjednici izbjegavali pod svaku cijenu', rekao je za Newsweek Paul van Hooft, analitičar pri HCSS-u. 'Ali Rusi su to nastavili činiti', naglašava.

Zbog pogrešaka u ranim operacijama 'sve elitne tenkovske posade bile su povučene u ranom dijelu rata', rekao je De Bretton-Gordon.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Budući da su izgubili toliko tenkova u prvoj fazi, nisu ih mogli ponovno upotrijebiti u nekoj vrsti druge faze rata. Također, mnogi napredni tenkovi su uništeni, a iskusniji operateri ubijeni, pa se Rusija morala okrenuti požurivanju novaka na obuci.

'Nedostatak treninga, nedostatak discipline [i] nedostatak motivacije bljesnuo je u mnogo slučajeva', rekao je Van Hooft. Uz mnoge elitne vojnike ubijene u prvih šest mjeseci, Rusija je nastavila s taktikom 'bacanja strojeva i ljudi u problem', dodao je.

Sličan princip primijenjen je i na tenkove, kažu analitičari. Izvještaji o tome da je Rusija za upotrebu u Ukrajini oživjela zastarjele tenkove, poput T-54 ili T-55, naširoko su kružili posljednjih mjeseci.

'Ruska vojska vjerojatno će pretrpjeti veći broj žrtava slanjem ovih starijih tenkovskih sustava u Ukrajinu', objavio je u ožujku istraživački centar Instituta za ratne studije sa sjedištem u Washingtonu.

  • +39
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska oslobodila je nekoliko sela Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

Oslanjanje na stariju opremu, uključujući onu izvučenu iz skladišta, učinilo je Ruse lakim metama za ukrajinske posade koje sada imaju pristup zapadnim tenkovima za borbu noću, rekao je De Bretton-Gordon. Postoje pitanja o tome koliko bi tih tenkova iz naftalina Moskva mogla učiniti operativnima, rekao je Van Hooft, i koliko ih je kanibalizirano da bi ostali radili.

Mnogi od ovih starijih i uskrslih tenkova bit će izgubljeni i vjerojatno su pridonijeli broju od njih 4000 uništenih, prema podacima ukrajinskog Glavnog stožera.

Oni bi mogli donekle objasniti razliku između ukrajinskog broja i broja objavljenog ranije ove godine u The Military Balanceu. Godišnje izvješće o stanju oružanih snaga svake zemlje, koje je sastavio think tank Međunarodnog instituta za strateške studije, The Military Balance, otkriva da je početkom 2023. Rusija imala 1800 operativnih glavnih borbenih tenkova.

Razmatranje slanja starih tenkova u bitku, kao i brojanje oklopnih vozila uz tenkove, pomoći će objasniti zašto je ova brojka manja od polovice procijenjenih ruskih gubitaka prema Ukrajincima, kažu stručnjaci.

U osnovi mnogih problema Rusije i pogoršanja tih gubitaka nedostatak je truda u vraćanju oštećenih vozila. Mnogi tenkovi su bespotrebno izgubljeni zbog nesposobnosti Moskve da stavi vozila za spašavanje u središte ili planira popravak, rekao je Van Hooft. To je značilo da su mnogi tenkovi nepotrebno napušteni, što znači da se nisu mogli koristiti u kasnijim fazama rata.

U konačnici, brojka od 4000 izgubljenih tenkova, čak i ako je ova procjena visoka, svodi se na kombinaciju lošeg planiranja, nedostatka kretanja, slabog zapovijedanja, nedovoljne obuke i okretanja starijoj tehnologiji za popunjavanje praznina koje se brzo pojavljuju.

Ove su pogreške skupo koštale Rusiju, uništivši njezinu modernu tenkovsku flotu. I Moskva je to primijetila. Otprilike godinu dana nakon početka rata bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija mora 'povećati proizvodnju različitog naoružanja, uključujući moderne tenkove', kao odgovor na zapadne donacije Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da su izgubili 54 tenka u manje od dva tjedna nakon što je Ukrajina započela svoju dugo očekivanu protuofenzivu. Ako se Rusija nada obnoviti tenkovske snage na razinu od oko 2000 modernih modela, 'za to će trebati puno vremena', rekao je De Bretton-Gordon.

Ukrajina je također pretrpjela gubitke tenkova od veljače 2022., a teško je steći točnu sliku o tome koliko ih je uništeno, oštećeno ili zarobljeno.

Početkom 2023. Ukrajina je imala 953 glavna borbena tenka, navodi The Military Balance. Međutim ovi podaci prethode donaciji zapadnih glavnih borbenih tenkova, kao što su Abrams, proizvedeni u SAD-u, Challengeri 2 iz Ujedinjenog Kraljevstva i Leopardi, a koje je doniralo nekoliko nacija.

Podaci Oryxa pokazuju da je Ukrajina potvrđeno izgubila 539 tenkova od 24. veljače 2022., pri čemu je 340 navedeno kao uništeno, a 139 kao zarobljeno. Ovaj broj uključuje dva tenka Leopard 2A4 i tri tenka Leopard 2A6, a koji su tek nedavno ušli u bitku.