TKO SU NJEMAČKI SUPERBOGATAŠI

Njemačka nikad nije imala više milijardera

09.10.2013 u 08:41

Bionic
Reading

Njemački poslovni časopis Manager sastavio je svoju godišnju listu 500 najbogatijih Nijemaca, za koje konstatira da 'nikad nisu bili toliko bogati'. Na prvom i drugom mjestu liste nalazi se 93-godišnji Karl Albrecht i njegov rođak Theo Albrecht Jr., koji su vlasnici popularnog lanca trgovina Aldi, a tu su još suvlasnici BMW-a, obitelji Oetker i Dieter Schwarz, vlasnik Lidla i Kauflanda

Kako zaključuje tjednik Der Spiegel, 'njemački superbogataši nisu nikad bili toliko bogati: Njemačka nikad prije nije imala toliko milijardera' pa je bogatstvo njih 'top 100 u proteklih godinu dana poraslo za 5,2 posto na rekordni iznos od 336,6 milijardi eura (prošle godine je to bilo 'samo' 319,85 milijardi eura)'. Time su njemački bogataši nadmašili rekord iz 2008., dakle prije početka svjetske financijske krize, kada je prvih stotinu među njima zajedno raspolagalo bogatstvom od 324 milijarde eura.

Najbogatiji je Nijemac 93-godišnji Karl Albrecht i njegova obitelj, koji su vlasnici lanca trgovina Aldi Sued te raspolažu sa 17,8 milijardi eura. Na drugom je mjestu rodbina iz obitelji Thea Albrechta, koji pak kontrolira Aldi Nord, sa 16 milijardi eura. Treće mjesto pripada Dieteru Schwartzu, vlasniku Lidla i Kauflanda, koji su prisutni i na hrvatskom tržištu, za kojega se procjenjuje da raspolaže bogatstvom od 13 milijardi eura, što je za milijardu više u odnosu na prošlu godinu.

Njih slijedi nekoliko bogataških obitelji: Riemann, Klatten, Otto, Wuerth, koji imaju dionice u tvrtkama poput BMW-a, Altane, Codyja. Među prvih deset je i obitelj Oetker, vlasnik prehrambenog diva Dr. Oetker, a tu su i brat i sestra Quandt, suvlasnici BMW-a. Zanimljivo je primijetiti da su među njemačkim superbogatašima većinom poslovne obitelji koje su svoja carstva izgradile kroz nekoliko generacija.

Očito je i da njemačke superbogataše nije ni okrznula kriza eura koja je uništila stotine tisuća radnih mjesta diljem Europe pa se i broj milijardera povećao u odnosu na prošlu godinu: tada ih je bilo 115, a sada ih ima 135.

No ima i među superbogatima nekoliko 'gubitnika' pa je tako obitelj Voith izgubila milijardu eura u godinu dana i sada ima tek 2,2 milijarde. Naime, oni su vlasnici istoimene strojarske tvrtke iz Heldenheima koja proizvodi strojeve za obradu papira i lokomotive, koje baš i nisu bile tražene na svjetskom tržištu u protekloj godini.