... i bobicama nara. Čista simbolika! Nar stoji umjesto obilja, ali i kao kiselkasti moment u slatko, bijeločokoladnoj, hruskavoj pavlovoj. Neka nam svima bivanje u 2012. bude više slatko nego kiselo i puuuno obilja k'o nar sjemenki
Pavlova - tako ruski i otmjeno zvuči, a riječ je o kolaču od bjelanjaka i šećera u prahu. S malo ekstrakta vanilije. Možda ga baš sve navedeno čini otmjenim.
Novogodišnja pavlova začinjena je kombinacija bijele čokolade, likera od iste i bobicama nara
Izgledom i okusom odgovara blagdanskom ozračju pa je možete proglasiti i božićnom i novogodišnjom poslasticom
za 4 velike ili 6 manjih pavlova
1/4 limuna
16 žlica šećera u prahu
4 bjelanjka
1 žličica vanilin ekstrakta
2 i 1/2 žličica aru praha
150 ml slatkog vrhnja
50 ml likera od bijele čokolade
1 mahuna vanilije
200 ml bijele čokolade
300 g bobica nara
Zagrijte pećnicu na 150 C.
Obložite protvan papirom za pečenje. Odvojite bjelanjke od žutanjaka.
Posudu u kojoj ste naumili (is)tući bjelanjke premažite limunovim sokom isto kao i pjenjaču ili nožice miksera.
Lagano tucite bjelanjke i tijekom procesa ubacujte šećer u prahu. Dodajte ekstrakt vanilije i aru prah. Miješajte dok smjesa ne očvrsne i postane sjajno bijela.
Žlicom zagrabite smjesu i napravite manje ili veće otočiće na papiru za pečenje, odnosno protvanu :).
Stavite u pećnicu i pecite 60 minuta. Nakon 30 minuta okrenite protvan i nastavite s pečenjem dok se pavlove ne uvećaju i postanu zlatnožute i hruskave.
Nakon 60 minuta isključite pećnicu i pustite ih da se, unutra, ohlade.
Dok se pavloveodmaraju zamutite slatko vrhnje s likerom i sjemenkama iz mahune vanilije.
U banjamariji rastopite bijelu čokoladu s malo slatkog vrhnja.
Izvadite pavlovu, prstićem napravite utor na vrhu u koji ćete usuti rastopljenu bijelu čokoladu i preliti je smjesom vrhnja i likera
Na kraju je začinite šakom sjemenki nara i šećerom u prahu
Poslužite kolač uz čašu šampanjca i zagrizite tu Novu 2012. godinu ...
... hrabro i odvažno!