MILANOVIĆ U OPATIJI

O rekonstrukciji Vlade odlučuje Sabor, a ne Karamarko

10.12.2013 u 17:43

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović, komentirajući zahtjev čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka za rekonstrukcijom Vlade ili prijevremenim izborima, izjavio je da se o rekonstrukciji Vlade i prijevremenim izborima odlučuje u Hrvatskom saboru

'No, drago mi je da on misli da Vlada u cjelini funkcionira', rekao je Milanović danas novinarima u Opatiji.

Na novinarski upit koja je poruka djelatnicima u prosvjeti i javnim državnim službenicima zbog neisplate regresa i božićnica, te, kako su naveli mediji, najave ukidanja kolektivnog ugovora profesorima, premijer je naglasio da "ne bi rekao kako je istinito što je danas napisano".

"Što se tiče ostalog, to je dogovoreno. Dok BDP ne bude rastao i deficit ne padne do tri posto tako će biti za sve nas", naveo je.

"Danas se objavljuju preporuke Vijeća EU Hrvatskoj u vezi s prekomjernim deficitom te nas čekaju još neke odluke koje ćemo morati donositi u sljedeće tri godine", dodao je premijer Milanović.

Kazao je kako vjeruje da ćemo "očuvati ova socijalna prava, a sigurno među njima prava najugroženijih, a to su umirovljenici".

Izrazio je očekivanje da će se sljedeće godine ostvariti gospodarski rast s blagim oporavkom zaposlenosti, procijenivši kako je to proces koji će trajati godinama.

Milanović je naglasio i kako ulaže napor da gradnju Pelješkog mosta financira EU, dodajući kako Hrvatska nema potrebnih nešto manje od dvije milijarde kuna.

Hrvatska je svoju infrastrukturu izgradila kompletno sama, a to je skupo koštalo, s tim da su neki pridonijeli da to bude još skuplje. Znamo koji su to, izjavio je Milanović.

Sad se očekuje od EU da financira jedan projekt koji povezuje Europu s Europom, a to ocjenjujem moralno opravdanim, kazao je.

No, dodao je, za sad neću donositi zaključke, a oni koji žele Hrvatskoj da izgubi taj projekt neka samo pričaju.

Odluka će na kraju biti politička, iako je djelimično to pitanje struke, a ja ću dati svoj doprinos, bez puno priče, bez lažnih otvaranja gradilišta i potpisivanje ugovora s izvođačima za koje nemate novaca. Sve smo to vidjeli i nećemo gledati opet, naglasio je Milanović.

Na upit da komentira današnji prosvjed HVIDRA-e u Zagrebu, ispred Hrvatskog sabora, premijer Milanović je naveo da će oni koji imaju visoke mirovine, preko 5000 kuna, morat sudjelovati u sustavu solidarnosti, a to se ne odnosni na 100-postotne invalide i djecu poginulih branitelja

To je ljudski i korektno, a sve ovo što gledamo je prizemna politička farsa, dodao je premijer Milanović koji je danas u Iki kod Opatije posjetio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Milanović je najavio i da za tjedan dana ide u Baku u Azerbajdžan, gdje se potpisuje deklaracija o transatlantskom plinovodu i jadransko-jonskom plinovodu.

To je ozbiljan projekt u realizaciji te je u interesu hrvatske energetske suverenosti zbog mogućnosti dobavljanja energenata iz raznih divezificiranih izvora koje nas ne čine ovisnima o jednoj državi i dobavljaču, zaključio je.