sjednica skupštine

Oporba rešeta Bandića oko prodaje Paromlina, on odbio reći kako planira graditi knjižnicu, iako je za to već potrošeno 17,5 milijuna kuna

08.12.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Na sjednici Skupštine Grada Zagreba u tijeku je rasprava o prijedlogu proračuna za 2021. godinu. Riječ je o ključnom dokumentu teškom 13,65 milijardi kuna što je prema riječima Danijele Juroš Pećnik, pročelnice za financije 1,97 milijardi kuna više nego u 2020. godini.

U njegovu predstavljanju navela je da se najviše se povećavaju prihodi od prodaje dugotrajne imovine — za 1,05 milijardi kuna odnosno od prodaje kompleksa Gredelj (618,5 mil. kn), Zagrepčanke (376,7 mil. kn) i Paromlina (75 mil. kn).

U uvodnim riječima Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, zahvalio se ministarstvu financija i premijeru Andreju Plenkoviću jer su u fond izravnanja vratili 850 do 900 milijuna kuna koje su im od 2007. uzimali. Naveo je da proračun ima četiri karakteristike; da je realan, socijalan, uravnotežen i razmjeran te da korespondira s vremenom u kojem živimo - potresom i Covidom.

Istaknuo je da zadatak obnoviti grad, potaknuti razvoj gospodarstvo te nastaviti investicije kako bi poduzetnici nastavili raditi a građani osjetili vidljive rezultate za sredstva koja izdvajaju u proračun.

'S obzirom na krizu i smanjene prihode grada, a u cilju omogućavanja razvoja i zadržavanja postojećeg standarda grad se odlučio na prodaju manjeg dijela svoje imovine, 150 od 450 milijuna eura koje smo teškom mukom stjecali ovih 20 godina', kazao je Bandić.

Nakon toga krenuo je, nešto kasnije Stanko Kordić (GLAS) to će nazvati predizbornim obećanjima, u nabrajanje po gradskim četvrtima što se planira raditi od škola, natrkivanja i obnovi tržnica, preko Spomenika domovini koji je prošao tehnički pregled pa do traženja strateškog partnera za stadion Maksimir, sanjkališta na Cmroku, gradnju Jarunskog mosta, vrtića...

'Ovo radim da pokažem da smo vodili računa i kontaktirali sve predsjednike Vijeća gradskih četvrti bez obzira na stranačku pripadnost da pokrijemo cijeli grad u godini u kojoj treba preživjeti, pokazujemo s ovim projektima da nema predaje i nećemo stati', kazao je Bandić.

Prioriteti za sljedećiu godinu su, kazao je, provođenje aktivne demografske aktivne populacijske i socijalne politike i zadržavanje svih stečenih prava, ravnomjeran razvoj svih četvrti, ulaganje u kulturu, sport, obrazovanje i mlade, unapređenje gradske uprave kao servisa,briga i braniteljima, maksimalno korištenje sredstava iz EU, poticanje obrta malog i srednjeg poduzetništva, zaštita i očuvanje zdravlje i poboljšanje standarda.

Tomislav Stojak (HNS) kazao je da je gradonačeničkovo izlaganje deja vu. 'Stvarno ste neumorni. Godinama ponavljate isto', kazao je Stojak podsjetivši da od nadležnog Ureda nije dobio odgovor na pitanje što će biti sa zgradom nove gradske knjižnice na prostoru Paromlina koji se prodaje.

'Ako se zemljište prodaje znači li to da se od knjižnice odustaje. Ako knjižnica ostaje se na kojem zemljištu se gradi ako se Paromlin prodaje', pitao je Stojak i podsjetio da je Grad napravio urbanističko-arhitektonski natječaj i za nagrade arhitektima i projektnu dokumentaciju potrošio već 17,4 milijuna kuna te da se gradnja obećava od 2013. godine. Bandić je odgovorio da knjižnica ostaje, ali nije obrazložio kako i na koji način.

Naveo je da je procjena da zemljište Gredelja vrijedi 111,5 milijuna eura, a da je kupljen za 88 milijuna eura i da je zbog Zagrepčanke bio na sudu te da je čovjek koji je tužio grad tvrdio da mu je postavio bombu pod auto prije 12 godina.

istoj stvari, knjižnici Paromlin, inzistirao je i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!).

'Rekli ste jučer da se ne ide u prodaju već da se ide u javno-privatno partnerstvo, a danas ste rekli da se ide u prodaje. Zanima me prodaje li cijeli Gredelj ili samo dio i koliki dio? Prodaje li se cijeli Paromlin i ako se ne prodaje na kojem dijelu ostaje knjižnica? Mi smo za dokumentaciju knjižnice dali 17,5 milijuna kuna, a to je četvrtina od onoga koliko se misli uprihodovat od prodaje Paromlina. To je svota za koju je poskupila žičara', ustvrdio je Tomašević.

Međutim i njemu je Bandić odbio dati jasan odgovor kazavši da se 'u potpunosti slaže s njim'.

  • +21
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Stanko Kordić (GLAS) nazvao je proračun predizbornim u kojem je na rashodovnoj strani nagruvano sve ono čime će mahati narednih mjeseci, a na prihodovnu je stavljena rasprodaja gradskih zemljišta. Podsjetio je Bandića i na neka obećanja iz prošlih godina koja su još na čekanju poput tramvajske veze do od Kvaternikova trga do zračne luke. Osvrnuo se potom i na brojke oko Gredelja.

'Gredelj je kupljen za 88 milijuna eura ,ali je onda prodan Zagrebačkom holdingu pa je s kamatama, porezom na promet nekretninama koštao 930 milijuna. Onda ga je Holding prodao Gradu pa i sad otplaćujemo po 6,5 posto kamate. Nas će Gredelj doći 1,3 milijarde kune sa svim. Mi samo na troškove održavanja 'Gredelja' godišnje trošimo šest milijuna kuna', naveo je Kordić.

Bandić je Kordiću uzvratio da u njemu kao i Tomaševiću čuči gradonačelnik. Rasprava je prekinuta zbog pauze za ručak, a očekuje se da bi mogla potrajati do večernjih sati.

Bandić je odgovorio da knjižnica ostaje, ali nije obrazložio kako i na koji način. Naveo je da je procjena da zemljište Gredelja vrijedi 111,5 milijuna eura, a da je kupljen za 88 milijuna eura i da je zbog Zagrepčanke bio na sudu te da je čovjek koji je tužio grad tvrdio da mu je postavio bombu pod auto prije 12 godina.

Na istoj stvari, knjižnici Paromlin, inzistirao je i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!).

'Rekli ste jučer da se ne ide u prodaju već da se ide u javno-provatno partnrstvo, a danas ste rekli da se ide u prodaje. Zanima me prodaje li cijeli Gredelj ili samo dio i koliki dio? Prodaje li se cijeli Paromlin i ako se ne prodaje na kojem dijelu ostaje knjižnica? Mi smo za dokumentaciju knjižnice dali 17,5 milijuna kuna, a to je četvrtina od onoga koliko se misli uprihodovat od prodaje Paromlina. To je svota za koju je poskupila žičara', ustvrdio je Tomašević.

Međutim i njemu je Bandić odbio dati jasan odgovor kazavši da se 'u potpunosti slaže s njim'.

Stanko Kordić (GLAS) nazvao je proračun predizbornim u kojem je na rashodovnoj strani nagruvano sve ono čime će mahati narednih mjeseci, a na prihodovnu je stavljna rasprodaja gradskih zemljišta. Podsjetio je Bandića i na neka obećanja iz prošlih godina koja su još na čekanju poput tramvajske veze do od Kvaternikova trga do zračne luke. Osvrnuo se potom i na brojke oko Gredelja.

'Gredelj je kupljen za 88 milijuna eura ,ali je onda prodan Zagrebačkom holdingu pa je s kamatama, porezom na promet nekretninama koštao 930 milijuna. Onda ga je Holding prodao Gradu pa i sad otplaćujemo po 6,5 posto kamate. Nas će Gredlj doći 1,3 milijarde kune sa svim. Mi samo na troškove održavanja 'Gredelja' godišnje trošimo šest milijuna kuna', naveo je Kordić.

Bandić je Kordiću uzvratio da u njemu kao i Tomaševiću čuči gradonačelnik.

Rasprava je prekinuta zbog pauze za ručak, a očekuje se da bi rasprava o proračunu mogla potrajati do večernjih sati.