rok do kraja tjedna

Ovo su svi ljudi Ursule von der Leyen, pogledajte tko će drmati Europom

27.08.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Države članice Europske unije trebaju do kraja tjedna novoj/staroj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen dati svoje prijedloge za potencijalne buduće europske povjerenike. Njih 22 već je to učinilo, no neke još uvijek otežu

Već sada je jasno da će većinu nove europske vlade, ne umiješa li se Europski parlament u to prilikom saslušanja, činiti muškarci. Ursula von der Leyen imala je cilj sastaviti rodno ravnopravnu Komisiju, no države članice mahom su predložile muške kandidate.

Među onima koji su dosad predloženi neke su i poznate face, neki 'povratnici' iz aktualnog sastava Komisije, razni bivši premijeri ili ministri iz vlada država članica, a mi smo pobrojili tko je sve predložen.

Austrija

Kao svoj prijedlog za budućeg povjerenika Austrija je poslala ministra financija Magnusa Brunnera. Ovaj 52-godišnjak na poziciji je ministra od kraja 2021. Austrijanci se nadaju da bi u budućem sastavu Komisije mogao dobiti portfelj financija. Na glasu je kao 'odličan tenisač' i jedan je od rijetkih kandidata koji ima iskustva i u javnom i u privatnom sektoru.

Cipar

Bivši ministar Costas Kadis kandidat je Cipra za europskog povjerenika. Kadis je biolog koji se bavi bioraznolikošću i održivim razvojem te je trenutno vršitelj dužnosti dekana na Fakultetu zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Frederick na Cipru. Prije je bio ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i okoliša u ciparskoj vladi, a tu dužnost obavljao je do veljače 2023.

Češka

Na čelu portfelja energetike u Europskoj komisiji Češka bi rado vidjela svog ministra industrije i trgovine Jozefa Sikelu. Njemu pitanje energetske krize u EU nije nepoznato - prethodno je, tijekom češkog predsjedanja Unijom, vodio sastanke ministara energetike EU-a u zimu 2022., kada su cijene plina i struje skočile nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Estonija

Dojučerašnja estonska premijerka Kaja Kallas još krajem lipnja predložena je za europsku šeficu diplomacije, a u budućoj Europskoj komisiji imat će i funkciju potpredsjednice. Buduća visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost iza sebe ima i karijeru zastupnice u Europskom parlamentu, ali visoke funkcije u rodnoj Estoniji. Uz Von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Antonija Costu, bit će treća najvažnija osoba u vodećim strukturama Unije.

Finska

Iz redova Europske pučke stranke europska povjerenica mogla bi postati Henna Virkkunen, kandidatkinja Finske za buduću europsku vladu. Posljednjih deset godina europska je zastupnica, a prije toga bila je ministrica u finskoj vladi. Virkkunen je obožavateljica konja, bavi se trčanjem, a za svoj rođendan prije nekoliko godina istrčala je 100 kilometara.

Francuska

Poznat po sukobu s Elonom Muskom, aktualni europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton vraća se u Europsku komisiju. Kandidat Francuske iza sebe ima iskustvo i u privatnom i javnom sektoru - bio je šef France Telecoma i radio u Atosu, a bio je i na funkciji francuskog ministra financija. Stoga se u novoj postavi Komisije nada preuzeti portfelj financija, no s obzirom na to da ima iskustva i u obrambenoj industriji, mogao bi postati i povjerenik za obranu.

  • +8
Thierry Breton Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

Grčka

Grčka je odlučila ne poslati dosadašnjeg povjerenika, nego je njihov izbor guverner administrativne regije Središnje Makedonije Apostolos Cicikostas. On već ima iskustva u Bruxellesu jer je predsjednik Europskog odbora regija. Grčki premijer Kiriakos Micotakis poručio je u srpnju kako smatra da bi Grčka u budućoj Komisiji trebala dobiti važan portfelj.

'Svakako bih volio portfelj koji s jedne strane naglašava napredak koji je Grčka postigla gospodarski, ali i grčku vrstu strateškog položaja na jugoistočnom krilu Europe i NATO-a', kazao je Micotakis.

Hrvatska

I Hrvatska je kao kandidatkinju predložila aktualnu povjerenicu i potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu. Ona iza sebe ima i karijeru europske zastupnice, a kao povjerenica bila je zadužena za resor demografije i demokracije. Koji će joj biti novi resor, još nije poznato, no premijer Andrej Plenković natuknuo je da Hrvatska ima želje za određene resore i da lobira u tom smjeru.

  • +4
Dubravka Šuica Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Mađarska

Svog aktualnog povjerenika u Komisiji ponovno bi voljeli vidjeli i Mađari. Olivér Várhelyi bio je posljednjih pet godina europski povjerenik za susjedstvo i proširenje, no malo je vjerojatno da će zadržati taj portfelj. Naime u mandatu se često našao pod kritikama zbog svog upravljanja portfeljem i pristupa zemljama kandidatkinjama u pogledu vladavine prava i demokracije, a resor proširenja mogao bi itekako biti važan u sljedećih pet godina s obzirom na to da se Ukrajina, Moldavija i druge zemlje pripremaju pridružiti Europskoj uniji.

Irska

Na čelu ekonomskog resora Irska bi pak voljela vidjeti svog ministra financija Michaela McGratha. On je posljednje četiri godine bio ministar u irskoj vladi - prvo u resoru javne potrošnje i reformi, a kasnije u resoru financija. Zanimljivo je to da se, poput predsjednice EK Von der Leyen, može pohvaliti time da ima sedmero djece.

Latvija

Valdis Dombrovskis poznato je ime u europskim krugovima - aktualni je povjerenik za trgovinu i izvršni potpredsjednik EK te kandidat Latvije za još jedan mandat u Komisiji. No govori se da više ne želi biti zadužen za trgovinu, već ga više zanima kako financirati ukrajinski proračun, obrambene potrebe i obnovu. Dombrovskis, osim aktualnog mandata, iza sebe ima još jedan mandat povjerenika, i to onog za financije. Mnogi se sjećaju i njegova mandata na poziciji latvijskog premijera, kada je uspješno vratio Latviju na pravi put nakon financijske krize 2008.

Litva

Bivši premijer u dva mandata i aktualni europarlamentarac Andrius Kubilius kandidat je Litve za europskog povjerenika. Kubilius je glavni čovjek EP-a za odnose s Rusijom i ima oštar stav prema toj zemlji. Tijekom prethodnog mandata u EP-u naglasio je potrebu za stalnom vojnom potporom Ukrajini zagovarajući plan prema kojem bi zapadni saveznici dali 0,25 posto BDP-a kako bi joj pomogli pobijediti Rusiju na bojnom polju. Kubilius se nada preuzeti portfelj proširenja ili obrane te smatra da proširenje mora biti u fokusu novog mandata Europske komisije.

Luksemburg

Europarlamentarac Christophe Hansen izbor je Luksemburga za europskog povjerenika. Hansen bi mogao preuzeti portfelj poljoprivrede ili trgovine.

'Sin sam i brat poljoprivrednika', rekao je za Politico ranije ovog ljeta kad su ga upitali bi li bio zainteresiran za mjesto povjerenika za poljoprivredu.

Malta

Unatoč tome što nema bogatu biografiju, Malta je za povjerenika nominirala Glenna Micallefa, bivšeg šefa kabineta malteškog premijera. Micallef je prije toga radio u ministarstvu vanjskih poslova, u kojem je bio šef odjela za koordinaciju s EU-om i Brexit. Ova kandidatura, predviđa se, neće oduševiti Von der Leyen jer u svojoj budućoj vladi želi vidjeti iskusne političare.

Nizozemska

Još jedan aktualni povjerenik, onaj za klimu, najvjerojatnije se vraća u Europsku komisiju. Nizozemska je kao svoj prijedlog ponovno poslala Wopkea Hoekstru. On je jedan od novijih aktualnih povjerenika, a dužnost je preuzeo u listopadu, nakon odlaska Fransa Timmermansa. Malo je vjerojatno da će Hoekstra zadržati isti portfelj sljedećih pet godina. Umjesto toga, Nizozemska se nada resoru financija ili ekonomije.

Poljska

Osoba od povjerenja premijera Donalda Tuska, Piotr Serafin, kandidat je Poljske za europskog povjerenika. Radi se o osobi koja nije nepoznata u Bruxellesu. Serafin je poljski veleposlanik pri Europskoj uniji, a ranije, od 2014. do 2019., bio je šef Tuskova kabineta kada je on bio predsjednik Europskog vijeća.

Rumunjska

Još jedan u nizu onih koji bi volio voditi portfelj ekonomije rumunjski je kandidat za povjerenika Victor Negrescu. Ovaj 39-godišnjak karijeru je započeo u novinarstvu, aktualni je europarlamentarac i prije mjesec dana izabran je za jednog od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta.

'Mislim da imam i iskustvo, ali sam i mlada osoba koja možda može pomoći Komisiji da više komunicira s mladima koji podržavaju europski projekt', kazao je Negrescu na pitanje zašto bi bio dobar povjerenik.

Slovačka

Još jedno poznato ime, ono Maroša Šefčoviča, ponovno je u igri za novu europsku vladu. Aktualni izvršni potpredsjednik Europske komisije za Europski zeleni dogovor te potpredsjednik Komisije za međuinstitucionalne odnose ponovno je kandidat Slovačke za povjerenika. Šefčovič je u Komisiju prvi put došao 2009. i trenutno je treći povjerenik u povijesti po najduljem stažu. Šefčovič je kao povjerenik iznad sebe imao čak tri predsjednika Komisije, a prošao je i kroz sve najnovije krize u EU - od financijske krize, preko Brexita, do pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

Slovenija

Strastveni vrtlar i odvjetnik Tomaž Vesel kandidat je Slovenije za europskog povjerenika. Slovenija bi također htjela voditi portfelj ekonomije, a nadaju se da će im adut biti Veselovo prijašnje iskustvo. Naime on je bivši predsjednik slovenskog Revizorskog suda, stručnjak za javnu nabavu i proračunsku administraciju. Bio je predsjednik neovisne revizije u FIFA-i, kada se Gianni Infantino, njezin predsjednik, suočio s optužbama za korupciju. Vesel je vlasnik i velikog vrta u Šentvidu s više od 2200 biljaka te voli kuhati i ima objavljenu knjigu 'Recepti za sretan život'.

Španjolska

Potpredsjednica vlade i ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera kandidatkinja je Španjolske za povjerenicu i izgledno je da bi mogla biti zadužena za vođenje zelene politike Europske unije. Iako ima godine iskustva u tom resoru, to što je nuklearni skeptik mogao bi biti problem za njezino imenovanje. Godinama se zalagala za zatvaranje nuklearnih reaktora u Španjolskoj, protivila se troškovima nuklearne energije i nazvala odluku EU-a da to označi kao održivo ulaganje 'velikom pogreškom'. Kako će se Ribera sada postaviti, pogotovo nakon što je zbog ruske invazije u Ukrajini nuklearna energija ponovno u fokusu, bit će jasnije nakon njezina saslušanja u Europskom parlamentu.

Švedska

Aktualna ministrica za europske poslove Jessika Roswall kandidatkinja je Švedske za povjerenicu. Hodnicima Bruxellesa nije nepoznata s obzirom na resor kojim se bavi u švedskoj vladi. Iako nije otkrila koji bi portfelj voljela voditi, Roswall je rekla da su joj bliska pitanja koja su važna za EU i Švedsku, kao što su rat u Ukrajini, konkurentnost, klima i kriminal.

Kako se biraju povjerenici?

Svi koje države članice EU-a predlože za povjerenike prvo će obaviti razgovor s Ursulom von der Leyen. Ona će, kada budu poznati svi kandidati, odrediti i koje će resore voditi. Sukladno tome, svaki od predloženih povjerenika ići će na saslušanje pred resorni odbor u Europski parlament. Vrlo je vjerojatno da neće svi proći saslušanje na matičnim odborima. Prođu li ga, bit će izabrani kada za njih glasa plenum Europskog parlamenta.

Pet kandidata na čekanju

Još pet država nije predložilo nijedno ime i imaju do kraja tjedna da to naprave. Među njima su Belgija, Bugarska, Danska, Italija i Portugal.

U Belgiji problem stvaraju komplicirani pregovori o sastavljanju nove vlade, pa im predlaganje povjerenika nije prvo na agendi. Svoje 'usluge' ponovno je ponudio aktualni europski povjerenik za pravdu Didier Reynders, no spekulira se o još nekim imenima.

Unutarnja politička nestabilnost razlog je odugovlačenja s nominacijom i u Bugarskoj. Prijelazni premijer Dimitar Glavčev ovog tjedna konzultirat će se s parlamentarnim zastupnicima oko potencijalnog kandidata ili kandidatkinje, no dao je do znanja da kao privremeni premijer ne želi preuzeti odgovornost oko odabira. Spekulira se da bi mogla biti nominirana dosadašnja povjerenica Iliana Ivanova, a koja je do sada u portfelju imala inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. Bugarska bi rado taj resor zamijenila onima koji se bave energetikom ili transportom.

S kandidatom još nije izašla ni Danska. Jasno je da njihova aktualna povjerenica Margrethe Vestager, koja je poznata po oštrim potezima prema tech gigantima poput Applea ili Mete, neće ponoviti mandat u Europskoj komisiji. U igri su imena tri aktualna danska ministra - ministar klime Dan Jørgensen, ministar gospodarstva Morten Bødskov i ministar financija Nicolai Wammen.

Raffaele Fitto, aktualni ministar za europske poslove, kohezijsku politiku te Nacionalni plan oporavka i otpornosti, gotovo je izvjesno kandidat Italije za povjerenika. Međutim taj prijedlog još uvijek nije potvrđen iako se sve stranke koalicije slažu da je on najbolji kandidat. Zašto talijanska premijerka Georgia Meloni oteže s nominacijom, nije posve jasno. Jedna od spekulacija je da još nije nađena osoba koja bi ga mogla zamijeniti kao ministra, a druga priča kaže da Meloni namjerno oteže da bi do zadnjeg trena pregovarala s Von der Leyen.

S nominacijom kasni i Portugal jer je također prije nekoliko mjeseci dobio novu vladu. Ta država već je dobila visoku poziciju s Europskoj uniji - bivši premijer Antonio Costa imenovan je predsjednikom Europskog vijeća.