vrućina ne popušta

Pali su temperaturni rekordi u barem deset gradova! Ekstremi se nastavljaju i u rujnu

02.09.2024 u 07:54

Bionic
Reading

I dalje će biti pretežno sunčano te iznadprosječno toplo, uz umjeren razvoj oblaka na kopnu su mogući lokalni pljuskovi, osobito u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 31 i 36 stupnjeva Celzijusovih.

Toplo i sunčano vrijeme nastavlja se i u narednim danima, uz ponegdje i vruće uvjete, dok su lokalni popodnevni pljuskovi mogući tek rijetko, i to uglavnom od utorka.

I ekstremi u temperaturama nastavljaju se i u rujnu. Prema neslužbenim, ali vrlo pouzdanim podacima, u nedjelju su zabilježeni novi rekordni rujanski temperaturni maksimumi na nekoliko lokacija: Dubrovnik 34,8 °C, Komiža 34,9 °C, Makarska 35,9 °C, Mali Lošinj 35,2 °C, zračne luke Pula 35,4 °C, Rijeka 35,0 °C, Split 36,7 °C, Rab 34,8 °C, Senj 36,0 °C te splitski Marjan 35,1 °C, piše HRT.

Kutina još uvijek nema dostupne podatke za najvišu dnevnu temperaturu, ali je u 14 sati izjednačen prethodni rekord od 35,6 °C. Moguće je da će, nakon obrade svih mjerenja, biti potvrđeni i dodatni rekordi.

Iako su neke vrijednosti samo blago premašile dosadašnje rekorde, u pojedinim mjestima, poput Malog Lošinja i aerodroma, temperaturni skok je bio veći od 2 °C. Posebno se ističu Kaštela, gdje je novi rekord viši čak za 2,9 °C.

Jutro svježe, a dan vruć

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme, uz najvišu temperaturu od 33 do 35 °C, iako će jutro biti svježe. Slične vremenske prilike očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, s minimalnim temperaturama između 17 i 19 °C. Sunčano će prevladavati tijekom dana uz slab vjetar, dok je ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla.

U kotlinama Like magla je još vjerojatnija. Zapadni dio zemlje također će uživati u sunčanim razdobljima, no popodne se očekuje razvoj oblaka u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre, što može donijeti pokoji lokalni pljusak. Na sjevernom Jadranu će sredinom dana zapuhati blagi vjetar s mora, a najviša dnevna temperatura bit će između 30 i 34 °C.

U Dalmaciji treba potražiti hlad

U Dalmaciji se očekuju temperature i do 35 °C. Preporuča se boravak u hladu jer sunce neće biti znatno zaklonjeno oblacima. Vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom jugozapadni.

Na jugu Hrvatske vrijeme će također biti pretežno sunčano, uz mirno ili blago valovito more, s temperaturom oko 26 °C. Noći će i dalje biti tople do vrlo tople, dok će dnevne temperature dosezati i do 34 °C.

U kopnenim krajevima će se nastaviti toplije vrijeme od prosjeka, s pretežno sunčanim danima, ali su u popodnevnim satima mogući prolazni oblaci i pljuskovi, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, a u četvrtak i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar će biti slab, a temperatura zraka neće se značajno mijenjati.

Promjene u temperaturi neće biti ni na pretežno sunčanom Jadranu. Razvoj oblaka i pljuskovi bit će rijetki. U četvrtak će zapuhati jugo, donoseći više oblaka, posebno na sjeverni Jadran, gdje raste vjerojatnost za kišu u noći na petak, prognozirala je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.