'SIĐITE U FAVELE'

Papa pozvao svećenstvo da služi siromašnima

27.07.2013 u 17:54

Bionic
Reading

Papa Franjo poručio je u subotu katoličkim svećenicima da napuste svoja ugodna utočišta i samodopadne krugove i posvete se službi siromašnima i potrebitima

'Ne možemo biti zatvoreni u župama, u našim zajednicama, kada toliki ljudi čekaju Evanđelje', rekao je u propovijedi na misi u katedrali u Rio de Janeiru, pretposljednjeg dana posjeta Brazilu u povodu obilježavanja Svjetskog dana mladih.

Od svojeg izbora u ožujku za prvog neeuropskog Papu u zadnjih 1300 godina, papa Franjo potiče svećenike, redovnice i biskupe da manje misle na karijeru u Crkvi a više slušaju pozive gladnih u materijalnom i duhovnom smislu.

'Nije dovoljno samo otvoriti vrata kao znak dobrodošlice, nego moramo izići kroz ta vrata i susresti se s ljudima', rekao je.

Papa, poznat po svojem skromnom životnom stilu i posjetima siromašnima, otvoreno je pozvao svećenike da riskiraju i upute se među vjernike kojima su najviše potrebni.

'Tražiti Krista i služiti mu mora se u 'favelama' i u 'villama miserijama', rekao je, citirajući pokojnu Majku Tereziju od Kalkute