TEHNOMONOT, KOTKA...

Pet novih tvrtki uvršteno na Zagrebačku burzu

11.03.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj burzi od sutra će se, na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP), moći trgovati financijskim instrumentima Tehnomonta, Kotke, Strojarske montaže, Grafičara i Mesna industrija Vajda, i to u segmentu Fortis, priopćeno je danas s Burze

Uz uređeno tržište, Burza upravlja i MTP-om, koji se sastoji od tri segmenta, svaki s različitim uvjetima za primanje financijskih instrumenata u trgovinu kao i obvezama nakon primanja: MTP – Alter, MTP – Fortis, MTP – X.

Sa Burze ističu da financijski instrumenti kojima se trguje na MTP-u ne moraju ispunjavati uvjete za uvrštenje i obveze nakon uvrštenja propisane za izdavatelje financijskih instrumenata uvrštenih na uređeno tržište.

Posljedično nižim zahtjevima koji se postavljaju pred financijske instrumente i izdavatelje, rizik investiranja u financijske instrumente kojima se trguje na MTP-u može biti veći od rizika investiranja u financijske instrumente kojima se trguje na uređenom tržištu.

Ulagači trebaju posvetiti dužnu pažnju rizicima i obzirom na činjenicu da trgovanje financijskim instrumentom na MTP-u može prestati, između ostaloga, temeljem zahtjeva osobe koja je podnijela zahtjev za primanje u trgovinu, a dioničari nemaju pravo na pravičnu naknadu, kao što je slučaj prilikom izvrštenja s uređenog tržišta, napominju sa Zagrebačke burze.

Također, kaže se u priopćenju, odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava ne odnose se na dionice kojima se trguje na MTP-u.