VESELJE U HDZ-U

Plenković: Kampanja za EU parlament ne može biti prije izbora za Hrvatski sabor

20.03.2024 u 17:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ponovio je pred novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a osnovna postignuća Vlade u pogledu standarda građana, te obznanio da je zaključeno kako su svi zadovoljni izvještajnim saborom stranke u Lisinskom

'Pozitivno ozračje reflektira i stanje na terenu. Pristuni smo diljem Hrvatske i osjećamo dobro bilo članstva i simpatizera, itekako smo optimistični i samouvjereni uoči ovih parlamentarnih izbora', rekao je.

Dobili su prijedloge županijskih organizacija za liste u svim izbornim jedinicima, a do kraja idućeg tjedna liste će se usuglasiti.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Razgovaramo s partnerima u okviru koncepcije točkaste koalicije, to se pokazalo obostrano korisnim u okrupnjavanju glasova u protekla dva izborna ciklusa', rekao je.

Najavio je da će se idućeg tjedna predstaviti i izborni program, koji je u fazi finalnog usuglašavanja.

'Veselimo se još jednoj izbornoj utakmici na temelju brojnih rezultata koje smo ostvarili', rekao je, dodajući da bi prema ozračju koje vidi po Hrvatskoj idući mandatar trebao biti upravo on.

Komentirajući prijezir predsjednika Zorana Milanovića prema Ustavnom sudu i najave da će on biti idući premijer, rekao je da očekuje da će se o tome očitovati oni koji su za to zaduženi: Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud.

  • +15
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Upitan za Milanovićeve usporedbe sa sudjelovanjem Kolinde Grabar Kitarović na skupovima HDZ-a, rekao je da to nije točno. 'Kad je bila predsjednica republike, nije uopće išla na skupove HDZ-a', rekao je. 'Jedino ako smo malo izgubili sjećanje, ali ja se toga ne sjećam', dopustio je.

Komentirao je i mogućnost da se Milanović kandidira na izborima za EU parlament, čime bi eventualno dobio na vidljivosti u kampanji prije parlamentarnih izbora.

'Izbori za EU parlament održavaju se 9. lipnja. Prema zakonu o izborima, predsjednik Republike 60 dana prije tog roka raspisuje izbore za EU parlament. On je to učinio, koliko sam ja shvatio, s datumom 9. travnja. Rokovi su identični kao za kandidature za Hrvatski sabor, dakle 14 dana plus dva dana verifikacije kandidatura. Formalna kampanja, ako pažljivo to računate, ne može biti prije 25. travnja, to je nakon izbora za Hrvatski sabor', ustvrdio je.