POSJET VELIKOM TRGOVIŠĆU

Plenković pohvalio predsjednicu zbog Tuđmanova odlikovanja, a o referendumu kaže: Polako...

14.05.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon što su sindikati objavili da su prikupili potpise za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi premijer Andrej Plenković i dalje nije raspoložen pretjerano komentirati što će se dalje događati. No zato je pohvalio inicijativu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za uvođenje novog odlikovanja koje bi trebalo nositi ime Franje Tuđmana

'U fazi smo konzultacija oko promjena odgovarajućeg zakona. Smatram da 20 godina nakon smrti Franje Tuđmana dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Mislim da se tu slažemo i da ćemo postići konsenzus', prokomentirao je premijer Plenković inicijativu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za uvođenjem novog odličja - Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom.

Plenković je jutros s kandidatima HDZ-a za europske izbore boravio u Velikom Trgovišću i to povodom 97. godišnjice rođenja Franje Tuđmana.

Iako je pohvalio inicijativu predsjednice, Plenković nije bio raspoložen za odgovaranje na pitanja o sindikalnom prikupljanju potpisa za referendum o mirovinskoj reformi.

Upitan hoće li tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, kazao je da je na sve to odgovorio. Na pitanje hoće li možda ipak ići u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te izmijeniti spornu odredbu o 67 godina, Plenković je kazao: 'Polako.'

Nije konkretno odgovorio na pitanje što misli kao pravnik i je li pitanje u skladu s Ustavom. 'O tome ćemo kada se predaju potpisi', poručio je.

  • +13
Andrej Plenković i HDZ-ovi kandidati kod rodne kuće Franje Tuđmana Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Osvrnuo se ponovno i na stečaj Uljanika. 'Radnici će dobiti novac, dobit će plaće. Prije svega, ovo je odluka suda. Nema druge kompanije za koju je jedna Vlada isplatila 3,2 milijarde kuna, a riječ je o privatnoj kompaniji. Sve plaće u Uljaniku, 3. maju i kooperantima prošle godine isplatili su svi porezni obveznici, nije ih isplatila sama kompanija svojim sredstvima i svojim poslovanjem. Stečaj ne znači likvidaciju, zato sam i rekao da ovo ne znači kraj', kazao je Plenković, dodavši da drugi dio kineske delegacije dolazi u Zagreb i Rijeku za desetak dana.

Komentirao je i poplave koje prijete Hrvatskoj. 'U kontaktu sam s ministrom Ćorićem, s ministrom Božinovićem, sad sam se čuo i s karlovačkim županom Jelićem. Situacija u Karlovcu je pod kontrolom. Temeljem podataka s terena, treba najviše pozornosti obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Ćorić će tamo popodne i otići. Svi su angažirani, od Hrvatskih voda pa do svih drugih službi. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja, ali to su krajevi u Hrvatskoj koji su navikli na visoke vodostaje. Iskustvo koje imamo u obrani od poplava i novi zakoni i mjere koje smo donijeli već su učinili razliku. Ali treba biti budan i reagirati i otklanjati eventualne štete', kazao je Plenković.