PRIVREMENO PRIMIRIO STRASTI

Ploča HOS-a premještena: Kakvu to igru igra Plenković?

07.09.2017 u 17:09

Bionic
Reading

Premještanjem ploče HOS-a, na kojoj stoji pozdrav 'za dom spremni', premijer Andrej Plenković diplomatski je razriješio problem zbog kojeg su mu se bunili koalicijski partneri, no samo zasad, smatra PR stručnjak Krešimir Macan. No, s druge strane neki analitičari u Plankovićevim potezima vide poteškoće u donošenju odluka

Nekoliko tjedana trajali su razgovori između predstavnika Vlade i HOS-a o ploči u Jasenovcu, koja je zbog svog pozdrava 'za dom spremni' bila trn u oku HDz-ovim koalicijskim partnerima. Plenković je HNS-u i SDSS-u obećao riješiti problem, a ako se pita PR stručnjaka Krešimira Macana, privremeno je u tome uspio.

'On je pitanje ploče u Jasenovcu premještanjem u novsku razriješio klasično diplomatski. Tu se vidi klasični Plenkovićev potpis, koji je izbalansiran i kojim su svi dobili. HNS i SDSS su tražili da se ploča makne iz Jasenovca, a HOS je tražio da se 'za dom spremni' ne miče iz grba. To je ta Plenkovićeva kvaliteta koja se pokazuje od početka, on zna razgovarati i zna tražiti kompromisna rješenja i sa svakim rješenjem ide naprijed', kaže Macan za tportal.

No, priča, dodaje Macan, nije gotova, a to se vidi i po reakciji SDSS-ovog Milorada Pupovca. 'On je uspio privremeno pomirit sve, zaključiti korak jedan i otvoriti prostor da se cjelokupno rješenje dogovori u drugom koraku, kroz Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, i da svi budu zadovoljni', kaže Macan.

Taj drugi korak Plenković je spomenuo na press konferenciji, ali često je spominjao i isticao žrtvu tih 11 pripadnika HOS-a, kaže Macan.

Diplomatski pristup, dodaje, zahtjeva vremena, no koji put je i vrijeme faktor pregovaranja. 'Ovo je sad njegova igra i nije ničija druga. Da se ovo događalo dok je Hasanbegović bio u HDZ-u, bila bi možda i drugačija tumačenja', kaže Macan.

No, taj 'spori' pristup neki vide i kao oklijevanje u donošenju odluka. Već ranije sociolog Sven Marcelić kazao je za tportal da je dojam da Plenković ne voli donositi odluke.'Od njega se očekuju odluke, a on djeluje kao da je cijepljen od donošenja odluka - od požara u Splitu, preko ploče u Jasenovcu i odnosa sa Slovenijom, do obrazovne reforme. Plenković funkcionira na način 'kad ne znate riješiti problem, osnujete komisiju'. Očito je da mu nije milo povlačenje poteza. Djeluje anemično i od toga je napravio svoj stil vladanja', kazao nam je Marcelić.

I sama činjenica da je odluku o ploči u Jasenovcu priopćio HOS, te da je i sam ministar branitelja Tomo Medved novinare uputio da odgovore o ploči potraže na HOS-ovoj press konferenciji za Marcelića je još jedan primjer 'delegiranja' i 'prebacivanja' na druge.

Macan smatra da se pozdrav 'za dom spremni' neće micati iz grba HOS-a jer je takav registriran još 1991., no kaže da će se voditi briga da ne vrijeđa ičije tuđe osjećaje. 'Jedna od jakih rečenica na press konferenciji je bila kad je Plenković rekao da je 'za dom spremni' neprihvatljiv i onda napravio pauzu i dodao - u Jasenovcu. Tu je jasno dao do znanja da je taj pozdrav neprihvatljiv i nije ispao kalkulant poput predsjednice', rekao je Macan.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev