JOSIP JURČEVIĆ

Policija pretražila kuću DP-ovca koji ne da potpis Plenkoviću, pronašli pištolj

09.05.2024 u 14:39

Bionic
Reading

U studenom prošle godine zagrebačka policija pretražila je temeljem sudskog naloga obiteljsku kuću Josipa Jurčevića, novog saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, pišu Novosti

Nakon pretresa duljeg od jednog sata, u kojem su pronađeni pištolj i municija na njegovo ime bez važećih dozvola, Jurčević je uhićen i priveden u nadležnu postaju, pišu Novosti. Tamo je 2. studenog 2023. ispitan i zadržan dva sata i dvadeset minuta, a potom pušten na slobodu. U razgovoru za Novosti Jurčević je otkrio da obiteljska kuća nije pretražena zbog njega, ali nije želio otkriti prave razloge policijske akcije. Budući da je optužni prijedlog za nelegalno držanje napunjenog pištolja protiv njega ispisala Služba kriminaliteta droga PU zagrebačke, scenarij koji uključuje narkotike nameće se kao jedan od izglednijih.

U optužnom prijedlogu policijskog odjela za droge sudu je predloženo da se zbog pištolja i metaka Jurčeviću izrekne novčana kazna od 2650 eura. Za posjedovanje takvog oružja i streljiva u Hrvatskoj je predviđen kumulativni iznos do 10.600 eura.

"Okrivljeni Josip Jurčević posjedovao je oružje kategorije 'B', kao i streljivo za oružje kategorije 'B' (...) bez važećeg oružnog lista ili odobrenja za nabavu oružja (...) i to jedan pištolj marke 'PIETRO BERETTA' model M70, s pripadajućim spremnikom unutar kojeg se nalazi sedam komada streljiva kalibra 7,65 mm, a koje oružje i streljivo je pronađeno pretragom doma i drugih prostora na adresi u Zagrebu", piše u optužnom prijedlogu Službe kriminaliteta droga.

  • +15
Josip Jurčević Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Na pitanje zašto je policijska služba za droge sudjelovala u cijeloj priči i zbog koga je nalog za pretres izdan ako nije zbog njega, Jurčević je novinare uputio na MUP.

'Ja vam inače ne pušim, a kamoli da se na nekakve narkotike troši. A na što se pretraga odnosila, to trebate pitati policiju', rekao je Jurčević i naglasio da tijekom pretrage njegove kuće policajci 'nisu našli nikakve narkotike'. Što se tiče oružja, Jurčević je objasnio da je priveden i osuđen zato što nije produžio oružni list. 'Imam pravo nošenja i držanja pištolja, jer sam haški vještak pa je bilo prijetnji i tako dalje. Nisam produžio oružni list zbog kovida', ispričao je, ističući da mu je oružje oduzeto 'za sada, dok se ne dovrši procedura'.

Uskratio potpis Plenkoviću

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva, između ostalog, što im HDZ nije dao resor kulture.

'Gospodin Jurčević je izrazio malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja', dodao je Dabro