Na vrhuncu sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume policija je objavila upozorenje kojim građanima skreće pažnju na opasnost od trovanja ugljičnim dioksidom
Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid koji je teži od zraka pa se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma i istiskuje zrak u gornje slojeve zbog čega kisik postaje nedostupan.
Budući da u slučaju nakupljanja veće količine ugljičnog dioksida dolazi do pomanjkanja kisika, a zatim gubitka svijesti i u konačnici smrti, vinske podrume treba prozračivati, navodi policija.
Znakovi zasićenosti ugljičnim dioksidom su sve duži udisaji uzrokovani nedostakom kisika, a prisutnost tog plina bez boje, mirisa i okusa može se jednostavno utvrditi paljenjem svijeće.
Ugasi li se svijeća odmah, to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.
Policija navodi kako se ne preporuča samostalan ulazak u podrum, a na to bi posebno trebali pripaziti pijani ljudi jer im takvo stanje smanjuje moć rasuđivanja i prepoznavanja opasnosti.