ilegalno krijumčarenje

Poljska vlada odobrila tampon zonu na granici s Bjelorusijom

10.06.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Poljska je odlučila izgraditi tampon zonu na granici s Bjelorusijom

Na sastanku u Białystoku na istoku zemlje u ponedjeljak, vlada premijera Donalda Tuska naredila je ministarstvu unutarnjih poslova da započne proces izgradnje tampon zone.

Time se želi otežati ilegalno krijumčarenje migranata preko poljsko-bjeloruske granice i poboljšati radni uvjeti za čuvare granice, vojsku i policiju.

Tampon zona će vjerojatno biti široka 200 metara, no na nekim mjestima će biti puno šira, do dva kilometra. Europska unija i NATO članica Poljska ima granicu s Bjelorusijom koja je dugačka oko 400 kilometara.

Mjera je reakcija na nedavni fatalni napad nožem na poljskog vojnika na graničnoj ogradi. Vojska kaže da je vojnik napadnut s bjeloruske strane krajem svibnja. Ozbiljno je ozlijeđen i na kraju je podlegao ranama.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u ponedjeljak da će se uložiti svi napori u to da se uhvati i kazni napadač. Novinska agencija PAP izvijestila je da je Tusk također najavio opuštanje pravnih regulativa po pitanju korištenja vatrenog oružja sigurnosnih snaga.

Poljska i EU optužuju bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da organizirano dovozi migrante iz kriznih regija na vanjske granice EU-a kako bi radio pritisak na Zapad.

Tijekom ljeta 2022. godine, Poljska je osigurala granicu s Bjelorusijom s 5.5 metara visokom žičanom ogradom i elektroničkim nadzornim sustavom.

Unatoč izgradnji graničnih konstrukcija, migranti nastavljaju ilegalno prelaziti vanjsku granicu EU-a na dnevnoj bazi.