nuklearna sigurnost

Poznato je koliko je lani izgubljeno ili ukradeno radioaktivnog materijala

20.05.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva na bolju zaštitu radioaktivnog materijala pri transportu jer se bilježi velik broj gubitaka ili krađa, objavila je u ponedjeljak

Prošle godine 31 država prijavila je ukupno 168 slučajeva krađe ili gubitka radioaktivnog materijala.

IAEA je to objavila u ponedjeljak, na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču. Ti brojevi u skladu su s dugoročnim prosjekom. Od 1993., kad su se počeli prikupljati ti podaci, bilo je više od 4,2 tisuće takvih slučajeva.

IAEA, agencija Ujedinjenih naroda, priopćila je kako se više od polovice krađa i gubitaka događa tijekom prijevoza. Često je riječ o ozračenom metalnom otpadu, tehničkoj opremi s izvorima zračenja ili medicinskim proizvodima.

Elena Buglova, čelnica odjela za nuklearnu sigurnost IAEA-e, upozorila je da ti brojevi pokazuju da nuklearni i drugi radioaktivni materijali „ostaju ranjivi na sigurnosne prijetnje tijekom transporta”, što naglašava važnost jačanja „sigurnosnih mjera”.

IAEA vjeruje kako je vrlo rijetko riječ o kriminalnim događajima. Prošle godine je samo šest incidenata povezano s kriminalom. Većina slučajeva odnosila se na odlaganje ili prijevoz radioaktivnih materijala bez odgovarajuća autorizacije.