GREŠKE U KORACIMA

Predsjednica se vratila u Hrvatsku, kritike ne prestaju

08.01.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Misteriozan put predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD konačno je završen. Iz njezina ureda potvrdili su za RTL Danas da je Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju ujutro sletjela u Zagreb. Ona još uvijek ne otkriva s kime se sve točno sastala i o čemu je s tim osobama razgovarala

Predsjednica je još sinoć pokušala opravdati tajnovitost.

'Što se tiče samog posjeta, niskoprofilni je posjet, kao što smo rekli, jer je takvo vrijeme, tranzicija administracije. Putujem samo s jednom suradnicom, vrlo skromno, ali to što nas ima malo, ne znači da nismo napravili jako puno za Hrvatsku', rekla je Grabar-Kitarović za HRT.

S kime je konkretno što napravila i dogovorila – ne otkriva. 'Držim da Hrvatska ima jako puno prostora kao saveznica SAD-a ne samo za sebe, nego i za cijeli prostor jugoistoka Europe jer razgovarala sam i s mnogim sugovornicima u sklopu NATO-a', rekla je predsjednica.

Joško Klisović, SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, za RTL Danas kaže da ako je to bio službeni posjet, javnost je za njega morala znati, ali 'službeni posjet se priprema na puno drugačiji način, dakle to ne priprema sama predsjednica nego njezin ured, Ministarstvo vanjskih poslova'.

Analitičari se slažu - napravila je velike greške u koracima: put nije najavila ni javnosti ni ministarstvu. Nije otkrila gdje je točno uopće bila i s kime se sve sastala.

'Zaboravila je da građani imaju pravo znati što radi predsjednica Republike o njihovu trošku, to često dužnosnici zaboravljaju da kad su dužnosnici, građani imaju pravo pitati bilo što', tvrdi komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.


Inicijativa približavanja novoj republikanskoj većini i osobama bliskima Trumpu je pohvalna i trebala se dogoditi i prije, smatra komunikacijski stručnjak Mate Mijić, ali ne treba se igrati skrivača s građanima koji je plaćaju.

'Predsjednica u Washingtonu u kojem imamo diplomatsko predstavništvo, daje izjave po cesti, hrvatska javnost je od stranih dužnosnika obaviještena s kim se sastaje, to je sve dosta zbrčkano. Desni dio spektra s pravom govori kako se njezine prethodnike nije oko takvih gafova toliko kritiziralo, ali želimo li postati ozbiljna država, od nekud moramo krenuti', smatra Mijić.

A krenut ćemo otkrivati nove detalje ovog puta, čini se, tek kad se uključi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Jer ono ima ovlasti provjeriti svaki dan i sat njezina posjeta.