okupljanje na Plešivici

Predsjednik Milanović u Diplomatskoj berbi grožđa porezao prst

10.09.2024 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović i strani veleposlanici okupili su se na godišnjoj Diplomatskoj berbi u vinariji obitelji Braje na Plešivici

Milanović je istaknuo da je ovo "valjda jedan od zadnjih vinograda u Hrvatskoj koji još nije obran".

Vlasnik vinarije Robert Braje rekao je da je ova berba bila ranija nego ikad, no da su ostavili "malo grožđa rajnskog rizlinga" za veleposlanike.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel naglasio je da je ovo kraj s dugom vinogradarskom tradicijom, zahvaljujući suradnji lokalnih ljudi.

"Neki piju od radosti, neki od tuge, a mi na Plešivici od jutra, što ste vi dokazali", našalio se SDP-ov gradonačelnik u govoru diplomatima.

  • +35
Na Plešivici održana Diplomatska berba grožđa Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Veleposlanici i predsjednik Milanović potom su se okušali u obrezivanju vinove loze. Najzanimljiviji događaj bio je kada je Milanović slučajno porezao prst pri rezanju grožđa, javlja N1. Španjolski veleposlanik Juan González-Barba Pera istaknuo je da su hrvatska vina kvalitetom jednaka španjolskima, ali da Španjolska ima veću proizvodnju.

"Nažalost, hrvatska vina nisu poznata svima, a to zaslužuju jer su odlična”, rekao je Španjolac.

Francuski veleposlanik Fabien Fieschi naglasio je da su takvi događaji odlična prilika za promicanje prijateljstva i kulture između Hrvatske i Francuske.