EPPO istražuje

Prevare sa subvencijama: EPPO objavio detalje o uhićenim Hrvatima

03.10.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje na prijevaru s poljoprivrednim subvencijama. Obojica osumnjičenika uhićena su jučer na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji koje se provode u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom

Osumnjičenici, voditelj trgovačkog društva i njegov prokurist, sumnjiče se da su od listopada 2021. do 17. listopada 2022. lažno iskazivali bespovratne potpore sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u iznosu od 85 posto i iz proračuna Hrvatske od 15 posto, piše EPPO.

Osumnjičenici su u ime tvrtke Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijeli zahtjev za gotovo pola milijuna eura potpore u okviru javnog poziva potpore ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva s projektom ukupne vrijednosti 711 394,31 eura.

Prema istrazi, oni su u svojoj prijavi lažno tvrdili da tvrtka ispunjava uvjete obvezne podobnosti za potrebnu ekonomsku veličinu. Kako bi dobili potrebnu potvrdu koju bi priložili uz prijavu, osumnjičenici su službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede u dva navrata dali lažne podatke, tvrdeći da su uvjeti ispunjeni, a nisu.

Osim toga, osumnjičenici su lažno iskazivali da tvrtka ima zaposlenog radnika poljoprivredne ili biotehničke struke te da je član poljoprivredne zadruge, čime su dobili nepravednu prednost prilikom ocjenjivanja postupka nabave.

Agencija za plaćanja je tijekom administrativne obrade otkrila elemente prijevare te je odlučila ne isplatiti bespovratne subvencije.

EPPO je neovisni ured javnog tužiteljstva Europske unije odgovoran za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a.