strašne patnje

Progovorio ruski disident nakon zatvora u Sibiru: 'Riječ nadrealno nije ni blizu opisa''

18.09.2024 u 07:16

Bionic
Reading

Ruski aktivist Vladimir Kara-Murza odmahnuo je glavom u nevjerici dok se u utorak obraćao zastupnicima i diplomatima u sali za saslušanja američkog Senata, samo nekoliko tjedana nakon što je pušten iz zatvora u Sibiru u velikoj razmjeni zatvorenika

"Riječ nadrealno nije ni blizu opisa onoga što sada osjećam", rekao je disident na događaju čiji je cilj bio istaknuti ono što su sudionici opisali kao patnje stotina zatvorenika koji su još uvijek zatočeni u Rusiji zbog svojih političkih uvjerenja.

Poklapajući se s Kara-Murzinim posjetom, demokratski senator Ben Cardin, koji predsjeda Odborom za vanjske poslove Senata, predstavit će ovaj tjedan zakon namijenjen zaštiti Rusa i Bjelorusa koji rade na podršci demokracije u svojim matičnim zemljama.

Prema tekstu u koji je Reuters imao uvid, taj bi zakon između ostalog odobrio financiranje za potporu nezavisnim medijima i civilnom društvu u Rusiji, istočnoj Europi i središnjoj Aziji, te podupro niz akcija za potporu disidentima koji žive izvan svojih zemalja.

Kara-Murza je 1. kolovoza oslobođen razmjenom zatvorenika, nakon što ga je ruski sud ranije osudio na 25-godišnju kaznu zatvora za izdaju jer je rekao da vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina bombardira ukrajinske domove, bolnice i škole.

Njegovo oslobađanje uslijedilo je nakon višemjesečne kampanje koja je uključivala pisanje pisama od strane članova Kongresa i usvajanje rezolucije kojom se poziva na njegovo oslobađanje.

"Što god vam cinici i skeptici govorili, zagovaranje djeluje, javna pozornost štiti, javna pozornost spašava", rekao je Kara-Murza.