IZNENAĐENJE VISOKOG PREDSTAVNIKA

Promijenjen Ustav Federacije BiH: Što je to Schmidt zapravo nametnuo?

02.10.2022 u 20:31

Bionic
Reading

Dom naroda sastoji se od osamdeset delegata, i to po dvadeset tri delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i jedanaest delegata iz reda Ostalih, između ostalog, stoji u amandmanu koji je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo na Ustav Federacije BiH

Dom naroda Federacije BiH do sada je imao 58 delegata, od čega je svaki nacionalni klub imao po 17 delegata, a klub Ostalih 7, podsjeća Klix.ba.

Ubuduće će se federalni Dom naroda sastojati od tri kluba konstitutivnih naroda koji će umjesto dosadašnjih 17 činiti po 23 zastupnika dok će klub zastupnika nacionalnih manjina umjesto sedam ubuduće činiti 11 zastupnika.

Uz to će ubuduće kvalificiranu većinu za predlaganje predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH činiti 11 umjesto dosadašnjih šest zastupnika iz nacionalnih klubova, a na taj se način daje jasna prednost zastupnicima koji u klubu Hrvata dolaze iz dijelova BiH s hrvatskom većinom.

Ukoliko prijedlog 11 zastupnika ne bi bio prihvaćen, tada bi se kvalificirana većina predlagatelja smanjila na sedam pa na četiri zastupnika.

  • +8
Christian Schmidt Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Ranija odrednica po kojoj je šest zastupnika činilo kvalificiranu većinu za predlaganje nositelja izvršne vlasti otvarala je mogućnost da taj kontrolni paket dobiju i zastupnici iz reda Hrvata izabrani u Dom naroda s lista građanskih ali i bošnjačkih stranaka što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u strankama s hrvatskim predznakom.

Odlukom visokog predstavnika zapravo se provodi odluka Ustavnog suda BiH iz 2016. godine po žalbi Bože Ljubića kada je utvrđeno da Dom naroda nije dom županija pa nije nužno da iz svake od njih bude delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda.

Obraćanje Christiana Schmidta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: OHR

Schmidt je u svojoj izjavi istaknuo kako njegova odluka ni na koji način ne utječe na provedbu rezultata glasanja na izborima od 2. listopada ali i da se izborna reforma mora nastaviti.

"Ovo nije i ne može biti široka reforma izbornog zakona koju tek treba provesti", naveo je Schmidt dodajući kako ostaje spreman u tom i osobno sudjelovati u predstojećem razdoblju.

sve osim nogometa

Učitavanje...