Grožđice će srdelama dati slatkoću i poseban okus. Nezamjenjive su u ovom receptu i odlično se slažu s ribom
SASTOJCI:
10 vrlo svježih, velikih srdela
1 ljubičasti luk, narezan na tanke ploške
maslinovo ulje
1 list svježeg lovora
1 češanj češnjaka, narezan na tanke ploške
50 ml bijelog vina
1 vezica peršina, sitno nasjeckana
listovi komorača, sitno nasjeckani
30 g pinjola
1 žlica grožđica
1 žlica aceta balsamica, kvalitetnog ili bijelog vinskog octa
1 bjelanjak
2 kriške bijelog kruha, razmrvljenog
40 g parmezana, naribanog
muškatni oraščić
sol i papar
PRIPREMA:
Odstranite ljuske sa srdela, odrežite glavu, kao i par milimetara s prednjeg dijela trbuha. Odstranite utrobu i palcem rastvorite srdelu, tako da dobijete dva povezana fileta. Odstranite središnju kost i isperite filete lagano pod hladnom vodu. Osušite ih kuhinjskim papirom. Posolite i popaprite te premažite maslinovim uljem.
Na dvije žlice maslinovog ulja pirjajte luk dok ne omekša. Posolite malo i dodajte češnjak i sitno nasjeckani svježi lovor. Podlijte s vinom i pustite da tekućina ispari. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 210°C. Namočite grožđice u aceto balsamico. Prepržite pinjole. Pomiješajte luk i češnjak, mrvice kruha, peršin i komorač, pinjole, grožđice, parmezan, bjelanjak, malo naribanog muškatnog oraščića i stavite žličicu te smjese na jednu srdelu, malo razmažite i poklopite drugom. Položite te sendviče od srdela na lim i pecite 10-15 min.
Servirajte na bruschetti sa salatom.