nakon 13 godina

Putin iznenadno stigao u Čečeniju, kuje plan s Kadirovom? 'Kaznit ćemo zločince'

21.08.2024 u 08:03

Bionic
Reading

Vladimir Putin stigao je u Čečeniju, što je bio njegov prvi put u većinski muslimansku republiku unutar Ruske Federacije u gotovo 13 godina

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Čečeniju dok zapanjujući ukrajinski prekogranični prodor u zapadnu Rusiju traje već treći tjedan. Putina je dočekao samozvani čečenski moćni čelnik Ramzan Kadirov, a potom je posjetio akademiju specijalnih snaga koja nosi njegovo ime i razgovarao s borcima dragovoljcima koji tamo treniraju prije nego što budu raspoređeni u Ukrajini, piše Independent.

Putin je pohvalio dragovoljce i rekao da će, dokle god Rusija ima ljude poput njih, biti 'nepobjediva', navode izvješća ruskih državnih agencija.

Kadirov je u objavi na svojim službenim kanalima na Telegramu rekao da je više od 47.000 boraca, uključujući volontere, treniralo u objektu otkako je Moskva započela ono što naziva 'specijalnom vojnom operacijom' u Ukrajini.

Čečeni se bore na obje strane

Borci iz Čečenije, čija je težnja za neovisnošću nakon raspada Sovjetskog Saveza dovela do godina rata s ruskim snagama, sudjeluju na obje strane sukoba u Ukrajini.

Prokijevski volonteri odani Džoharu Dudajevu, pokojnom čečenskom vođi koji se zalagao za nezavisnost, zakleti su neprijatelji čečenskih snaga koje podržavaju Putina i Kadirova. Potonji se pridružio Rusiji u višemjesečnoj opsadi ključne ukrajinske luke Mariupolj i drugih žarišta na jugu i istoku zemlje.

Jučer je Putin posjetio i grob Kadirovljeva oca, bivšeg čečenskog čelnika Ahmata Kadirova, zapovjedno mjesto i džamiju u glavnom gradu Groznom.

Na kraju dana održao je razgovore s čečenskim čelnikom, a on je objavio da republika ima 'desetke tisuća' rezervista spremnih za borbu protiv Ukrajinaca, prema izvješćima ruskih državnih medija. U izvješćima se ne precizira bi li netko od njih mogao biti poslan da odbije prodor Kijeva u rusku regiju Kursk.

Kremlj se oslanjao na Kadirova da održi Sjeverni Kavkaz stabilnim nakon godina previranja. Međunarodne skupine za ljudska prava optužile su njegove sigurnosne snage za izvansudska ubojstva, mučenja i otmice neistomišljenika, no ruske su vlasti odbile opetovane zahtjeve za istragom.

Rusi su angažirali borce iz Čečenije da pomognu u zaštiti Moskve od neuspjele pobune koju je pokrenuo vođa plaćenika Jevgenij Prigožin prošle godine, ali neki komentatori upozoravaju da bi Kadirovljeve ambicije također mogle predstavljati prijetnju federalnim vlastima.

Putina čeka 'natrpan raspored'

Do utorka navečer ni Kremlj ni Grozni nisu iznijeli nikakve pojedinosti o svrsi i vremenu Putinova neočekivanog posjeta, a Kadirov je samo rekao da ruskog čelnika čeka 'natrpan raspored'.

Putin je kasnije razgovarao s Kadirovom u rezidenciji čečenskog vođe u Groznom. Prije svog iznenadnog posjeta Čečeniji, ranije u utorak bio je u Beslanu, gradu u kavkaskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji, gdje je imao svoj prvi susret u gotovo dva desetljeća s majkama djece ubijene u napadu islamskih militanata na školu 2004.

Na sastanku je oštro osudio upad Kijeva u rusku regiju Kursk, optužujući Ukrajince da 'pokušavaju destabilizirati' zemlju. 'Kaznit ćemo zločince. U to ne može biti sumnje', rekao je.