'radit ćemo'

Putin odgovorio za koga navija na američkim izborima: 'Oni spaljuju sami sebe iznutra'

07.06.2024 u 10:44

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je američki pravosudni sustav, rekavši da ga koriste politički neprijatelji bivšeg američkog čelnika Donalda Trumpa za progon republikanskog predsjedničkog kandidata

'Oni spaljuju sami sebe iznutra, svoju državu, svoj politički sustav', rekao je Putin urednicima medija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u srijedu, prenosi CNBC.

'Očito je u cijelom svijetu da je kazneni progon Trumpa, posebno na sudu za optužbe formirane na temelju događaja koji su se odvili prije mnogo godina, bez izravnih dokaza, jednostavno korištenje pravosudnog sustava u unutarnjoj političkoj borbi', rekao je u komentarima koje je preveo Reuters.

CNBC je zatražio komentar ministarstva pravosuđa SAD-a na to.

Njujorška porota je krajem svibnja proglasila Trumpa krivim za krivotvorenje poslovne dokumentacije u pokušaju prikrivanja tajne isplate novca pornografskoj zvijezdi uoči predsjedničkih izbora 2016. godine. Trump je odbacio sve optužbe i kritizirao sudski postupak kao 'namješteno i sramotno suđenje'.

Očekuje se da će se žaliti na povijesnu presudu nakon što mu bude izrečena 11. srpnja, ali pravni stručnjaci kažu da nema šanse da poništi svoju osudu prije izbora 5. studenoga.

'Moskvi nije bitno tko će biti predsjednik SAD-a'

Upitan u srijedu bi li više volio da Trump ili sadašnji predsjednik Joe Biden pobijede na izborima, Putin je rekao da Moskvi 'nije važno' tko će postati sljedeći čelnik SAD-a. Bilo kako bilo, rekao je, malo je vjerojatno da će se vanjska politika SAD-a prema Rusiji promijeniti.

'U osnovi, nije nas briga [tko će pobijediti]', rekao je Putin. 'Ne mislimo da krajnji rezultat ima veliku važnost za nas. Radit ćemo sa svakim predsjednikom kojeg američki narod izabere.'

'Reći da vjerujemo da će se nakon izbora nešto promijeniti prema Rusiji u američkoj politici - ne bih tako rekao. Ne mislimo tako. Mislimo da se ništa ozbiljno neće dogoditi.'

Putin je još u veljači rekao da preferira da Biden bude sljedeći predsjednik SAD-a, opisujući ga kao iskusnijeg i predvidljivijeg političara.

U srijedu je rekao novinarima da je Biden 'političar stare škole' te je umanjivao svoju podršku Trumpovoj kampanji.

Negirao veze s Trumpom

'Nikada nismo imali nikakve posebne veze s gospodinom Trumpom, ali ostaje činjenica da je kao predsjednik počeo uvoditi velike sankcije Rusiji te se povukao iz sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa', rekao je Putin.

Čini se da su Putin i Trump uživali u srdačnim odnosima tijekom njegova predsjednikovanja SAD-om 2017.-2021. No odnos je zaglibio u kontroverzama nakon navoda o tajnom dogovoru između Trumpovog tima za predsjedničku kampanju i Rusije, optužene za miješanje u glasanje na izborima.

Oba su čelnika zanijekala bilo kakvu zavjeru da utječu na izbore, a kasnija istraga nije pronašla dokaz da je Trump kriminalno bio u dosluhu s Rusijom i nije došla do zaključka o tome je li opstruirao pravdu.

Moskva je zanijekala miješanje u izbore 2016., ali je Obamina administracija pokrenula sankcije protiv Rusije krajem 2016., neposredno prije Trumpove inauguracije početkom 2017.

Američke obavještajne agencije rekle su u to vrijeme da su uvjerene da je Putin 'naredio kampanju utjecaja 2016. s ciljem da utječe na predsjedničke izbore u SAD-u'.

Koje je sankcije Trump uveo Rusiji?

Trump je uveo nekoliko krugova sankcija Rusiji kao odgovor na njezine akcije u Ukrajini. Evo nekih ključnih sankcija i radnji koje je poduzela njegova administracija u vezi s Rusijom i njezinom agresijom u Ukrajini:

1. Ekonomske sankcije, odnosno blokiranje imovine pojedincima i subjektima za koje je utvrđeno da su uključeni ili sudionici u radnjama ili politikama koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Ukrajine.

2. Sektorske sankcije usmjerene na određene sektore ruskog gospodarstva, posebno na financijski, energetski i obrambeni sektor. Naprimjer, određenim velikim ruskim bankama, energetskim tvrtkama i obrambenim tvrtkama bio je ograničen pristup američkim tržištima duga i kapitala.

3. Imenovanje pojedinaca i subjekata: Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) označio je brojne ruske pojedince i subjekte uključene u aneksiju Krima i destabilizirajuće aktivnosti u istočnoj Ukrajini. To uključuje vladine dužnosnike, oligarhe i tvrtke.

4. Uz sankcije povezane s Ukrajinom, Trumpova administracija uvela je sankcije ruskim subjektima i pojedincima zbog njihove umiješanosti u kibernetičke aktivnosti, uključujući miješanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

5. Izvozna ograničenja za slanje robe, usluga i tehnologije na Krim i ograničavanje izvoza koji bi mogao podržati rusko istraživanje i proizvodnju nafte, osobito u dubokim vodama i arktičkom podmorju.

6. Cilj ovih sankcija bio je izvršiti pritisak na Rusiju da se pridržava međunarodnih normi i sporazuma, uključujući sporazume iz Minska, koji su bili osmišljeni za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini.