POVRATAK HDZ-ova SPIN DOKTORA

Ratko Maček: Bolje izdati knjigu nego prijatelja. I da, posao mi cvjeta

07.07.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Uskrsnuo je na promociji knjige Ive Sanadera, kada je bio jedan od rijetkih koji je - kako će to protumačiti bivši premijer - pokazao građansku hrabrost. Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik Vlade, glavni HDZ-ov spin-doktor i supervizor hrvatskih medija, ali i osuđenik u aferi Fimi media, svoj dolazak smatra samorazumljivim: Knjiga je, kaže, 'jako OK i zanimljiva, nema u njoj nikakvog čemera'

I sam Maček upustio se u sličan pothvat: napisao je knjigu nazvanu 'Svjedok moći', u kojoj govori o političkom kontekstu u Hrvatskoj od 2003. do 2013. godine, ali kaže da će ona ugledati svjetlo dana 'kada dođe vrijeme za to'. Literarne pothvate sebe i bivšeg šefa, ali i njihovo međusobno podržavanje, za tportal je opisao zgodnom doskočicom: Bolje izdati knjigu nego prijatelja.

No daleko od toga da je Ratko Maček potonuo u neaktivnost i anonimnost, dapače. Premda su gotovo sve njegove tvrtke propale ili su brisane iz registra, a na životu je tek Plava jabuka d.o.o. s prošlogodišnjim nevelikim prihodom od 161 tisuću kuna i dobiti od 67 tisuća kuna, javna je tajna to da nekadašnji PR mag itekako ima posla. Kuloari su tvrdili da je proteklih mjeseci bio angažiran i u kampanji novog gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, no ovaj to demantira.

  • +5
Promocija knjige Ive Sanadera Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Nikada nismo radili zajedno, pa ni sada', kazao nam je Čehok, potvrdivši ipak da je s ovim sugrađaninom u vrlo dobrim odnosima. Svojedobno su njih dvojica svjedočila u jednom sudskom procesu jer je, kako se tvrdilo, varaždinska komunalna tvrtka uređivala dvorišta njihovih privatnih kuća.

Slično zbori Miroslav Kovačić, njegov srednjoškolski kolega i nekadašnji poslovni partner s kojim je osnovao tvrtku MPR Strateško komuniciranje, pa na vrhuncu slave - odnosno, u doba Ive Sanadera - prigrabio najveće klijente u državi, od duhanske industrije do brodogradnje i od IT-ja do turizma. Bilo je to njihovo zlatno doba: samo u prve dvije godine rada tvrtka je uprihodila 18 milijuna kuna, no neposredno nakon izbijanja afere Fimi media poslovi su naglo počeli zapinjati. Kovačić i Maček razišli su se 2012. godine.

'Ali ostali smo prijatelji. Danas se bavim poslovnim konzaltingom i stranim investicijama, a tek ponekad i kriznim komuniciranjem jer me to veseli. Ratko je uvijek bio sjajan kolega i stručnjak i zapravo je još uvijek jedan od najvećih eksperata za komunikaciju u Hrvatskoj', kazao je za tportal Miroslav Kovačić, kojega smo u Splitu viđali u finišu kampanje Andre Krstulovića Opare.

'Ne radim za sebe, nego za klijente'

Ratko Maček očito ipak ne spada u rubriku 'kucamo na vrata zaboravljenih asova', no svejedno smo se zaputili do njega i raspitali se gdje je i što radi. Nakon početnih šala da se bavi 'lovom, ribolovom i odgojem djece' uozbiljio se i potvrdio da je dosta angažiran.

'Imam svoje male firme i bavim se političkim marketingom, strateškim i kriznim komuniciranjem, kao i digitalnim operacijama, projektima i aplikacijama. Radim na vrlo ozbiljnim i ciljanim projektima', kazao nam je uopćeno. Listu klijenata, kao i u slavno doba koncem dvijetisućitih, ne namjerava otkriti.

'Nisam kao drugi kolege iz struke i ne radim za sebe, nego za klijente. Mogu samo kazati da sam na lokalnim izborima bio angažiran u osam kampanja i da smo pobijedili u svih osam utrka', otkriva Maček za tportal.

 

Sljedeće logično pitanje jest - zar sve te puste digitalne operacije, krizno komuniciranje i izborne kampanje stanu u 161 tisuću kuna, koliko je prošle godine prihodovala Plava jabuka, tvrtka koju je svojedobno osnovala njegova supruga i koju je on formalno preuzeo 2013. godine, u vrijeme dok je svjedočio oko Fimi medije?

'Imam razne kombinacije, dogovore i ugovore o tehničkoj suradnji s kolegama, ne radim sve kroz svoje tvrtke', odgovara Maček, koji se pomalo naljutio na našu konstataciju da su mu 'sve tvrtke brisane', a posebno je osjetljiv upravo na spomenuto MPR Savjetovanje, premda je upravo on zatražio otvaranje stečaja.

Pred sudskim iskušenjima 

Svojedobno je najavljivao da će 'zbog lažnih optužbi' zatražiti nadoknadu štete jer mu je uništen biznis i jer je, po vlastitim izračunima, pretrpio štetu od 20 milijuna kuna. Danas ima još jedan pravac djelovanja.

'Tužio sam Poreznu upravu i taj spor još uvijek traje. Protuzakonito su mi naplaćivali PDV na usluge ostvarene u inozemstvu, to se jednostavno ne radi', kazao nam je.

U aferi Fimi media Ratko Maček označen je kao jedan od ključnih aktera isisavanja novca iz državnih tvrtki, uz Ivu Sanadera, Mladena Barišića i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Županijski sud osudio ga je na godinu dana zatvora uz četiri godine kušnje, presuda je kasnije ukinuta na Vrhovnom sudu, no Maček je bio jedini koji se nije žalio.

Uz poslovne izazove, dakle, danas ima i neka iskušenja.