Receptna ideja - predbožićna

Receptna ideja - predbožićna

22.11.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Zgodan, švicarski recept za oplemenjivanje standardne ponude Božićnih slastica. Ako vam ga se ne da spravljat' solo, kod kuće, možete ga kupiti

I odmah iskoristiti kao Božićni poklon! Pronašla sam engadine pitu/tortu u
Zdravljaku Sršek kojega povremeno posjetim u želji za njihovim masnim, slasnim, slanim kiflicama.

Danas su mi ponudili svoj novi proizvod s kojim sam oduševljena! Jest da je sladak i karamelast i orašast - ali kao takav idealan za Božićnu trpezu.


Na ideju, da njime oplemene svoju ponudu, došli su nakon što su probali izvorni engadine dobiven od prijatelja povratnika iz Švicarske

S tim da su Sršeki uz orahe ubacili i bademe, a ja bih još dodala i malo narančine korice ili amaretta u sve pa bi bilo - savršeno! ;)

Prilažem recept pa ako vam se svidi - probajte!

za jednu engadinicu

tijesto:

1 šalica maslaca
2 i 3/4 šalice brašna
1/2 žličice soli
1 jaje
1 bjelanjak
2 do 4 žlice vrhnja

punjenje:

2 i 1/2 šalice šećera
1 šalica slatkog vrhnja
2 i 1/2 šalice oraha ili pecan oraha - nasjeckanih
1/2 žličice vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Umijesite tijesto, razdijelite na dva dijela i prvo jedan razvaljajte na 2, 3 cm debljine i ravnomjerno prevucite preko kalupa prethodno obloženog masnim papirom.

U banjamariju, na laganoj vatri, ubacite šećer i pustite da se rastopi. Pojačajte vatru i pričekajte da taj isti šećer poprimi lagano smeđu boju (10 do 15 minuta). Promiješajte, skinite s vatre i ubacite vrhnje. Nakon miješanja dodajte orahe.
Pustite smjesu da se malo ohladi.

Prelijte smjesu preko tijesta u kalupu i zamijesite drugi dio tijesta kojim ćete prekriti punjenje.
Premažite gornji dio bjelanjkom i stavite u pećnicu na 45 do 55 minuta dok se ne zažuti.

Izvadite iz pećnice i servirajte - ohlađeno!

Jednostavno, superslatko, masno i slasno ;)