'z' kao zbjeg

Rusi bježe od mobilizacije: Satelitske snimke otkrivaju kilometarske kolone na granici s Gruzijom

26.09.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies otkrivaju kilometarske kolone na granici Rusije i Gruzije odnosno ruski egzodus nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju

Na Twitteru su uspoređene fotografije vojnog konvoja koji se kretao prema Kijevu u veljači s kolonom civilnih vozila koja sada idu prema Gruziji.

'Satelitske slike pokazuju ruska vozila duga 16 km na granici s Gruzijom kako pokušavaju prijeći zbog mobilizacije', navodi se uz fotografije.

Redovi su se stvorili na prijelazu Verkhnii Lars iz Sjeverne Osetije u Gruziju i drugim graničnim prijelazima.

Broj Rusa koji su u nedjelju ušli u Finsku preko kopnene granice s Rusijom udvostručio se u odnosu na prethodnu nedjelju, objavila je finska granična straža.

U ponedjeljak navečer je Matti Pitkäniitty šef međunarodnih poslova granične straže napisao je na Twitteru kako je promet na granici i dalje pojačan te da je 80 posto Rusa koji prelaze granicu u tranzitu prema drugim zemljama Schengena.

'Pratimo broj tražitelja azila i ilegalnih prelazaka granice. Uključujući brojke od subote, ukupno je stiglo 16.886 Rusa, a “mnogi su bili u tranzitu u druge zemlje', napisao je Pitkäniitty