balistička raketa

Rusi testirali Sarmat, po svoj prilici je ekplodirao

22.09.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Međukontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat eksplodirala je tijekom vježbe na području kozmodroma Pleseck u Mirnom u Arhangleskoj oblasti na sjeverozapadu Rusije, piše ukrajinski novinski portal Pravda

Pravda se u svom članku poziva na podatke koje je na društvenoj mreži X objavio korisnik "MeNMyRC". On je pak do zaključka da je Sarmat eksplodirao došao na temelju satelitskih snimaka na kojima se može vidjeti da se kod kozmodroma Pleseck nalazi veliki krater.

Veliki krater navodno pokazuje da je Sarmat eksplodirao u svom silosu te samim time uništio taj poligon. Korisnik X-a MeNMyRC tvrdi da su požar u Plesecku vidjeli sateliti NOAA-20 i Suomi NPP koji pripadaju Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država.

Požar na području poligona navodno su snimili sateliti NOAA-20 i SUOMI NPP, koji pripadaju Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država.

Pravda navodi da su zapadni mediji izvijestili o pet testiranja Sarmata od kojih su četiri bila neuspješna. CNBC pak navodi da e najduži let jedne Sarmat rakete trajao nešto više od dvije minute te da je rakete u tom periodu prevalila nešto više od 35 kilometara. Nakon toga je izgubila kontrolu i pala na tlo.