privjesak nato-a

Rusija napušta OESS: Optužuje organizaciju za rusofobiju i diskriminaciju

03.07.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu objavila da će privremeno prekinuti svoje sudjelovanje u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), optuživši je da je "rusofobna" i "diskriminatorna".

Deklaracije su u srijedu usvojila oba doma ruskog parlamenta.

"Parcijalni i diskriminatorni pristupi, dvostruki standardi i totalna rusofobija svjedoče o krajnjoj degradaciji Parlamentarne skupštine OESS-a kao mehanizma međuparlamentarne suradnje", kritizirala je Rusija u svojoj objavi.

"Višestruki pozivi" ruskih parlamentaraca na "ravnopravan međuparlamentarni dijalog i stvaranje europske sigurnosne arhitekture nisu naišli na razumijevanje niti na adekvatnu reakciju" čelnika ove strukture OESS-a, stoji u priopćenju za javnost objavljenom na Telegramu.

"To je razlog zbog kojega ruski senatori i zastupnici državne dume smatraju opravdanim i legitimnim privremeno prekinuti sudjelovanje ruskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a", kao i plaćanje ruskog doprinosa proračunu ove organizacije, stoji u objavi.

Sličnu je deklaraciju u srijedu usvojio i donji dom ruskog parlamenta.

OESS je institucija osnovana u kolovozu 1975. godine kada su se zapadni i sovjetski blok dogovorili o osnivanju platforme za dijalog između dvaju neprijateljskih tabora.

Danas OESS čini 57 zemalja. Od početka ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022. institucija prolazi kroz najtežu krizu u svojoj povijesti.

Ukrajina istodobno uzalud poziva na isključenje Rusije iz OESS-a, kako je to napravilo Vijeće Europe iz kojega je Moskva izbačena u ožujku 2022.