ZA ŽRTVE GENOCIDA

S Ovčare krenuo ultramaraton mira do Srebrenice, oglasio se i Penava

06.07.2024 u 10:10

Bionic
Reading

Sa spomen područja Ovčara nedaleko od Vukovara u subotu je krenuo ultramaraton posvećen žrtvama genocida u Srebrenici u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba

'Važno je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dvaju gradova žrtava, Vukovara i Srebrenice, šaljemo poruku da se ovakvo što više nigdje nikada ne ponovi', kazao je Armin Hodžić, saborski zastupnik i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na put dug 227 kilometara, preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika, krenuli su ultramaratonci Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac koji bi u Potočare trebali dotrčati 10. srpnja, pred obilježavanje godišnjice stradanja Srebrenice. Njima će se na pojedinim dionicama ultramaratona pridruživati i drugi trkači.

S mjesta spomen- obilježja na Ovčari ultramaratonce je ispratio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

'Velika zahvala trkačima i Vijeću bošnjačke nacionalne manjine što ovime čuvaju uspomenu na nedužne ljude koji su pobijeni u srebreničkoj tragediji, ali i što nas povezuju i time svi zajedno odajemo poštovanje i čuvamo uspomenu na sve žrtve tragedija koje nas vežu', kazao je Penava dodajući kako je vrlo dobro što su Ujedinjeni narodi izglasali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

'Podsjetit ću i na presude suda u Haagu gdje su baš u predmetu Ovčara rekli da su i na Ovčari postojali elementi genocida. To nam je važno u kontektsu velikosrpske politike koja odbacuje svaku odgovornost da se to nije dogodilo. Treba nam to biti signal da svi moramo raditi na promoviranju istine i nadati se da će vlasti u Srbiji doživjeti katarzu', kazao je Ivan Penava.