JAČANJE NATO-A

SAD želi da Europa više izdvaja za obranu

02.05.2014 u 18:33

Bionic
Reading

Europske članice NATO saveza trebale bi povećati financijska izdavanja za obranu u svjetlu najnovijih akcija Rusije u Ukrajini, poručuje američki ministar obrane Chuck Hagel

'Ruske aktivnosti u Ukrajini potpuno su jasnom učinile svrhu NATO-a', kaže se u tekstu govora koji će Hagel održati u Centru Wilson u petak, a čije je dijelove objavio Pentagon.

'Dugoročno možemo očekivati da će Rusija testirati svrhu, izdržljivost i predanost našeg saveza', upozorava američki ministar obrane i dodaje da se u tom smislu trebaju povećati financijska izdvajanja europskih članica NATO-a.

I prijašnji američki ministri obrane upozoravali su da samo mali dio članica izdvaja 2 posto BDP-a za obranu kao što je to dogovoreno.

Bivši ministar obrane SAD Robert Gates je 2011. u svom posljednjem govoru pred europskim partnerima upozorio da NATO riskira da postane 'kolektivno i vojno irelevantan' ako njegove članice ne odluče povećati financijski doprinos.

Rusija je u petak kazala da je ogorčena zbog pokretanja vojne operacije protiv proruskih pobunjenika u njihovom uporištu u Slovjansku, ocjenivši da to vodi Ukrajinu prema katastrofi.

Europska unija u petak je pozvala proruske snage da napuste zauzete zgrade na istoku Ukrajine te izjavila da sa zabrinutošću gleda na razvoj događaja u toj zemlji.