Goran Basarac

Šef klastera obrambene industrije: Skladišta su prazna, potražnja za oružjem je velika

26.09.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Goran Basarac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, komentirao je stanje hrvatske obrambene industrije i njene kapacitete te je ustvrdio kako je Europa dugo vremena "spavala jedan san". Otkrio je i kako se ratovanje promijenilo u zadnjih nekoliko godina te gdje i kako se odvio prvi "rat dronova" u povijesti

- Apsolutno se vidi pojačana potražnja za sredstvim obrane i sigurnosti. Tu je rat u Ukrajini promijenio sve na razini Europe. Europa je dugo vremena spavala jedan san, on se razbio ratom u Ukrajini, rekao je Basarac u Dnevniku HRT-a.

Naglasio je kako su "određena skladišta već prazna" te da je potražnja za sigurnosnim sredstvima "velika".

- Vidljivo je da su određena skladišta već sada prazna. Kapaciteti se nisu popunjavali na adekvatan način. Potražnja za obrambeno sigurnosnim sredstvima je jako velika u ovom trenutku. To daje tržišne prilike našim proizvođačima, ali i proizvođačima na razini EU, kazao je.

Basarac je oktrio kako je prvi "rat dronova" izbio upravo u Gorskom Karabahu, a da je u Ukrajini potpuno evoluirao.

- Vidljivo je da od 2020. godine, rato u Gorskom Karabahu, počeo je rat dronova. U Ukrajini je taj rat dobio puni smisao te riječi, rekao je.

Naglasio je kako se dronovi mogu koristiti u više svrha te da konstantno traje njihovo testiranje.

- Vidljiv je upliv novih tehnologija, testiranje novih sredstava i proizvoda. Dronovi su intenzivno korišteni u izviđačke svrhe. Kasnije se svašta počelo lijepiti na njih. Postali su ubojna borbena sredstva, kazao je.

Istaknuo je i da je fokus na besposadnim sustavima koji otklanjaju rizik od ljudskih žrtava.

- Vidi se upliv tehnologije po pitanju robotike, nešto što je besposadno, nešto što ne opterećuje živu silu i ne uzrokuje ljudske žrtve, dodao je.

Basarac je otkrio kako je gaming industrija postala preuzela ulogu nositelja "specifičnih znanja".

Protuterorističko robotsko vozilo MV-3 HYSTRIX Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Kada gledate, prije dvije do tri godine, vidjeli smo da ti dronovi snimaju videomaterijale. Postepeno su postali neka vrsta ubojnih i izviđačkih sredstava. Gaming je bio sam početak. Danas smo vidjeli da postoje arene gdje se utrkuju ti dronovi, što zahtijeva određene vještine. U ovom trenutku je to vrlo specifično i ne može bilo tko u ovom trenutku usvojiti ta znanja, rekao je.

Ustvrdio je kako ova industrija "može prenijeti određena znanja" na doktrine obrane i sigurnosti.

- Gaming industrija može prenijeti određena znanja na doktrine obrane i sigurnosti u ratovanju. Definitivna je poveznica između gaming tehnologija i ratovanja. Te nove doktrine nam dolaze, nove tehnologije dolaze i one će biti budućnost ratovanja i budućnost oružanih snaga bilo koje zemlje u Europi ili svijetu, mišljenja je,

Naglasio je važnost obrazovanja kada se radi o novim tehnologijama.

- Ukrajinci su dva mjeseca nakon početka rata osnovali školu za dronove. Upravo za dron operatere jer su razumjeli da im ta znanja trebaju i da moraju biti povezani s oružanim snagama.To je možda budućnost djelovanja i naših institucija poput Sveučilišta za obranu i sigurnost i Hrvatskog vojnog učilišta. Mislim da su to nekakve nove tehnologije i znanja koje moramo usvajati na takvim institucijama, zaključio je.