slavko tucaković

Šef Vatrogasne zajednice otkrio tko izaziva najviše požara i kako ih otkrivaju

14.08.2024 u 20:48

Bionic
Reading

Do sada je u ovoj godini gorjelo gotovo 400 požara više nego lani, a većina posljednjih bili su podmetnuti

'Izazivanje požara može biti namjerno ili iz nehaja. Vidjeli smo ovih dana da je naša policija bila vrlo učinkovita i da je otkrila sve počinitelje požara', kaže glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković za RTL Danas.

Ističe kako je teško utvrditi da je netko piroman i dokazati mu to. Napominje kako sustavi videonadzora kojima su se dodatno opremili pomažu u otkrivanju samih uzročnika požara, posebno u začetku nastanka i mjestu nastanka.

'To sigurno olakšava. Mi danas imamo preko 220 kamera uvezanih u jedinstveni sustav koji se prate u županijskim vatrogasnim operativnim centrima.', kaže Tucaković.

Dodaje kako je ove godine bilo dosta velikih požara.

'Mogu reći da smo imali 31 posto veći broj požara i nekih 230 posto veću opožarenu površinu u istom razdoblje prošle i ove godine. Dakle ove godine već imamo oko 14 tisuća hektara opožarene površine. Dakle,čim požar izbije vatrogasci odmah djeluju i cjelokupni vatrogasni sustav pokazuje da je spreman da odgovori bilo kakvom požaru. Sjetimo se teških požara i kod Tučepa i kod Skradina i kod Trogira. I sustav je odreagirao odmah. I kad je falilo i trebalo zamijeniti ljude odmah smo dovodili vatrogasce s kontinentalnog područja.', kaže Tucaković.

Glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice kaže kako se sustav zapovijedanja pokazao da je vrlo operativan, te može odmah reagirati ne samo na požar nego i na druge ugroze.

  • +20
Požar kod Barbana Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

'Obnavljanje opreme je nešto što je kontinuirani proces i mora uvijek biti bilo da se radi o osobnoj ili skupnoj opremi i to je nešto na čemu moramo raditi i dalje. Mogu i zahvaliti Vladi koja je prepoznala vatrogastvo kao treći stupanj sustava domovinske sigurnosti i na tome treba i dalje raditi. Dakle, na opremanju, edukaciji i stvaranju novih ljudi.', rekao je Tucaković.