RUSI KORISTE NOVO ORUŽJE

Separatisti oborili ukrajinski vojni zrakoplov

14.07.2014 u 17:56

Bionic
Reading

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da je ukrajinski zrakoplov AN-26, koji je sudjelovao u vojnoj operaciji protiv proruskih pobunjenika, oboren raketom koja je 'vjerojatno' ispaljena s ruskog teritorija

Članovi posade vojnog teretnog zrakoplova bili su u kontaktu s vojnim stožerom, rekao je ministar Valerij Heletej.

Nije naveo ima li žrtava niti njihov broj, ali je glasnogovornik vojske na upit može li potvrditi je li tko preživio odgovorio 'ne'.

Glasnogovornik Vladislav Seleznjov rekao je da je u tijeku akcija spašavanja uz granicu s Rusijom, jugoistočno od grada Luhanska koja je bila poprištem žestokih borbi s pobunjenicima.

Heletej je rekao da je zrakoplov letio na visini od 6,500 metara, pa nije mogao biti oboren oružjem koje koriste separatisti.

'Dakle, zrakoplov je oboren snažnim raketnim oružjem koje je vjerojatno ispaljeno s teritorija Ruske Federacije', istaknuo je.

Služba za tisak samoproglašene 'Narodne Republike Luhansk' objavila je ranije da su zrakoplov srušili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine i da traje potraga za posadom.

Rusi protiv Ukrajine koriste novi raketni sustav?

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak ruske vojne časnike da se bore zajedno sa separatistima na istoku zemlje i da se koriste novorazvijenim raketnim sustavom protiv vladinih snaga u Ukrajini.

Porošenko je govorio na izvanrednom sastanku svojih šefova sigurnosti nakon vikenda obilježenog ukrajinskim zračnim udarima na pobunjeničke položaje blizu granice s Rusijom i optužbama Moskve da je Kijev ubio jednog Rusa u prekograničnom granatiranju.

'U protekla tri dana korišten je novi ruski raketni sustav protiv oružanih snaga Ukrajine', rekao je Porošenko na sastanku.

'Informacija... je potvrđena da ruski časnici sudjeluju u vojnim operacijama protiv ukrajinskih snaga', kazao je Porošenko i dodao svojim optužbama na račun Moskve ulazak teške vojne opreme u zemlju iz Rusije.

Ukrajinske snage sada su pod izložene napadima novog ruskog raketnog sustava i morat će će promijeniti taktiku na granici kako bi pojačale sigurnost granice i zaštitile tamošnje stanovništvo, ustvrdi je Porošenko ne navodeći pojedinosti.

Ranije u ponedjeljak vojni glasnogovornik u Kijevu izjavio je da Rusija gomila snage na granici s Ukrajinom i da separatisti uz potporu ruskih 'plaćenika' otvaraju vatru na ukrajinske graničare u pokušaju da uvedu oklopna vozila u zemlju.

'U posljednja 24 sata primijećeno je razmještanje (ruskih) postrojbi i vojne opreme preko granice u Sumiju i Luhansku. Ruska Federacija nastavlja gomilati vojnike na granici', rekao je novinarima glasnogovornik Andrij Lisenko.